Разкриха колко пари трябват, за да стане Витоша истинска ски-планина! Милионите са главозамайващи

7 Dni Sofia09.01.2018
лифт

Въпреки че софиянци, които вчера искаха да се разходят на Витоша останаха доста разочаровани заради повредата на Симеоновския лифт, Радослав Пеев от фирмата концесионер отсече пред БНР, че съоръженията са профилактирани и се извършва редовната им поддръжка.

„Непрекъснато харчим неимоверни суми, за да поддържаме тези амортизирани и стари съоръжения. Надявам се все повече хора да се убедят, че е изключително остаряла  инфраструктурата ни тук на Витоша и наболелия въпрос за приемането на Плана за управление. Да установят всички, че наистина това е основната пречка, за да се обновят съоръженията тук, да се вземат спешни мерки за приемането на тази актуализация на Плана за управление“, отсече той.

„Витоша е дестинация не само за зимен туризъм –  тук работят лифтовете целогодишно, също хижите, както от тази страна, така и от другата страна  – откъм Конярника и Ветровала, се посещават целогодишно. Там имаме намерение да възстановим Княжевския лифт и да го удължим, така че наистина Витоша да бъде използвана – естествено целесъобразно и екосъобразно, целогодишно и от двете страни – ски зоните, които са проектирани още през 60-те години на миналия век“, обясни Пеев.

Според разчетите, които е направил концесионерът преди няколко години, за да се ремонтират съоръженията са нужни над 70 милиона евро.

„Трябва да се подменят абсолютно всички съоръжения, включително и кабинковият лифт Симеоново, необходими са средства за инсталациите за техническо заснежаване, които трябва да се изградят, езерото, което трябва да се изгради и което да обезпечава при евентуални пожари. Изключително много неща, които трябва да се направят – рекултивация на пистите, замяна на осветление…Тоест парите, които ще похарчим, са наистина много, но пък за сметка на това целесъобразно, ще стане наистина една красива ски зона“, разясни Пеев.

А иначе той увери, че въпреки топлата зима на Витоша ще се карат ски.

„Правим всичко възможно да заснежим писта „Витошко лале 1″ – в момента оръдията работят, има условия, макар и не толкова добри, така че оръдията да работят. Разчитаме също така и природата да ни помогне с естествен снеговалеж.  Остава ни само горната част на пистата да заснежим, над Меча поляна, така че още съвсем малко още ще държим скиорите в очакване и в зависимост от това колко сняг навали и колко успеем да произведем, ще имаме яснота кога ще можем да отворим, въпреки неблагоприятната прогноза“, коментира Пеев.

Има малка промяна в цените на картите за съоръженията на Витоша – от 22 на 26 е повишена цената от този сезон на полудневните карти и на нощното каране, въведени са и нови семейни карти.

Той посочи и съоръженията, които ще работят през сезона.

„Симеоновският лифт работи всеки ден с работно време от 8:30 до 16:30 часа. Драгалевският лифт ще работи събота и неделя и празнични дни с работно време от 9:00 до 16:30 часа.  Имаме готовност да пуснем „Витошко лале 1“, „Витошко лале 2“, когато има условия, заедно с влек „Черни връх“, също така и влек „Помагалски“ –  за тях също така знаете, че трябва и естествен сняг да навали достатъчно, така че да можем да подготвим пистата и трасето на влека. Имаме готовност и с двата влека в местността Меча поляна.  Също така на ветровала ще работят и двете съоръжения“, допълни Пеев.