Иде ли трус в държавата!? Един от най-близките до Бойко Борисов инициира референдум за Президентска република

7 Dni Sofia07.01.2018
Бойко Борисов (11)

Референдум с цел смяна на формата на управление ще инициира Божидар Димитров. Това обясни за “24 часа” професорът, който наскоро се пенсионира и освободи шефския пост в НИМ.

“Решили сме да направим референдум и да променим формата на държавно устройство – в президентска република”, заяви един от най-близките до Бойко Борисов. Когато

президентът
сам назначава
правителството
и в него има

специалисти, ситуацията в държавата ще се подобри, мотивира той инициативата.

“Искаме да направим това, което е правил цар Борис III през 1935 г. Тогава той е назначавал за министри професори, които си познават занаята и са добри мениджъри”, обясни Димитров. И добави, че според предварителни проучвания народът искал президентска република, като виждал добрия пример от САЩ, Франция и Турция.

През декември Божидар Димитров обяви намерение да направи професорска партия. Тя щяла да стъпи на основания преди година от него и съмишленици “Боянски клуб”. Първо щели да се пробват като движение на някои от изборите догодина, после – да се трансформират в партия.

“Защо да създаваме партия?

Професорите
не могат да
направят партия

Те са силни индивидуалисти и не могат да крачат в стройни партийни редици”, даде заден историкът сега.

Референдумът обаче със сигурност щял да бъде инициран, и то по думите му още до пролетта. Към идеята се присъединили 22-ма души от “Боянски клуб”. Сред тях историкът посочи професорите Михаил Константинов, Нина Дюлгерова, Веско Панов, акад. Георги Марков, Константин Георгиев – Калки, д-р Мария Леви.