Ексклузивно! Борисов с първи думи при откриването на Желязната църква в Истанбул: С Турция сме съседи за винаги, а европредседателството е за няколко месеца…

Турска Църква

Европредседателството е за няколко месеца, а ние с Турция сме съседи за винаги. Въпросите, които ми задавате, ще останат в миналото. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на обновената българска църква “Св.Стефан” в Истанбул, предаде Пик.

„Слънчев ден. Много красота и богатство за всички българи. Такива дни издигат духа и братските отношения със съседите ни. Чудесно е това. Чувството е слънчево.В душите ни трябва да е светло, както в моята, така и на всички българи. Наистина е направено нещо много хубаво. Още по време на реставрацията видях, че се прави нещо голямо. Сега се убеждавам че е така”, заяви на свой ред невого светейшество българският патриарх Неофит.

„Това е успех на цялото ни правителство. Получе се страхотен паметник на културата на Турция. Най-важният успех е, че след близо сто години искане на екзапхичните имоти, след само един обяд се почулиха нещата.

С реставрирането на църквата. Вече имаме и музей. Следих внимателно целия процес на реставрация и премиерът е много прав, че реставраторите заслужават огромни благодарности и уважение. Направили са нещо невероятно“, подчерта бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Храмът претърпя реставрация в продължение на 7 години. В официалната делегация на Борисов  са още външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието Румен Поражанов и депутати.

Първоначално ще бъде отслужено богослужение от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното присъствие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, а след това се очаква слова да произнесат министър-председателят на Република България Бойко Борисов, президентът на Република Турция Реджеб Тайп Ердоган, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Публикувахте от Бойко Борисов в 6 януари 2018 г.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *