Делян Добрев настоява КЗК да се самосезира за цената на тока: Това е огромна спекула, а не пазарна цена…

Делян Добрев

КЗК да провери въпроса с поскъпването на индустриалния ток. За това настоя в предаването „Хоризонт за вас“ Делян Добрев – председател на Комисията по енергетика в Народното събрание. Бизнесът и синдикатите вече обявиха, че подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец.

Проблемът се дължи на това, че има една шепа търговци на електроенергия, които, грубо казано, са купили тока от свободния пазар и които извиват ръцете на бизнеса, рекетират го, шантажират го и т.н. – мое мнение. Няма никаква реална причина електроенергията да поскъпва с 50-60%. Токът на енергийната борса се продава на цени между 70 и 80 лв. Купуват я въпросните търговци и я предлагат на фирмите в България на цени – 100 – 120 лв. Имам жалби в комисията за такива безобразни цени.

Това е една огромна спекула. Това не е пазарна цена, това е цена, която вероятно е договаряна между тези търговци. Аз се надявам Комисията за защита на конкуренцията да направи проверка по тази тема, защото става въпрос за десетки и стотици милиони. Става въпрос за 87 хил. фирми на свободния пазар на електроенергия в България.

Надявам се да успеем да предотвратим тази ситуация.Очаквам КЗК не само да се самосезира, но ако установи, че има картелни споразумения или непазарно поведение на участници в свободния пазар за електроенергия, да наложи възможно най-тежките санкции на нарушителите.

Тази тема рикошира върху цялата икономика на страната, тя може да предизвика много тежки последствия както за икономиката, така и за хората. Добрев посочи, че повечето от тези 87 хил. фирми могат да подадат заявление и да се върнат на регулирания пазар, където цената е фиксирана на около 76 лв.: Да не се поддават в никакъв случай на този рекет.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории