Борисов с много важни срещи засягащи българската икономика! След броени дни пристига голяма японска делегация…

Бойко Борисов (7)

Само в рамките на няколко дни в средата на януари премиерът Бойко Борисов ще проведе две знакови срещи-с японския си колега Шиндзо Абе и с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

В края на другата седмица у нас трябва да пристигне голяма японска делегация начело с Абе. Все още се договаря точната дата и темите, по които ще се водят разговорите. Абе обаче ще пристигне у нас с два самолета, превозващи делегация от над 100 души, сред които представители на местния бизнес. Това е доказателство, че японците ще търсят поле за инвестиции у нас, предаде Пик.

Всъщност Абе планира обиколка в шест европейски държави, като по-голямата част от тях са от Източна Европа. Става дума за България, Румъния, Сърбия, Естония, Латвия и Литва. Ние сме втората държава, в която японският премиер ще пристигне по време на визита си в Европа.

Междувременно японският посланик Масато Ватанбе пък е разговарял със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. По време на срещата станало ясно, че страната ни има интерес за навлизане на редица БГ продукти към японския пазар. Сред тях са родните вина, известни с високото си качество, розовото масло, млечните и рибните продукти.

Всъщност стокообменът между България и Япония е достигнал стойност от 151 млн. долара, което пък е най-високото постигано ниво на взаимната търговия от 2008 година насам. Така предстоящата визита на Абе ще се използва за поощряване икономическите контакти между двете страни, припомня „Епицентър“. През ноември 2017 година Япония и ЕС приключиха преговорите за споразумението за свободна търговия, което трябва да влезе в сила от 2019 година, а обиколката на Абе е потвърждение на тези договорки.

На 15 януари пък Борисов заминава за Азербайджан по покана на Алиев. Поводът е официалното откриване на директната самолетна самолетна линия София – Баку, която трябва да заработи още от следващия ден. Тя бе договорена още през октомври при визитата на президента Румен Радев в Баку. Двамата ще проведат и среща, на която ще се обсъждат теми от взаимен интерес като доставките на природен газ и проекта за хъба „Балкан“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории