Бързат да регистрират коли в София, КАТ дава и по над 1 000 номера на ден! Защото от 2019 г. иде… (СНИМКИ)

7 Dni Sofia05.01.201820500
КАТ Свалени Номера (15)

КАТ ще спре да регистрира автомобили, които не отговарят на екостандартите в цялата страна, до 1 г. Идеята е с газоанализатори да се оборудват всичките 28 пункта за първа регистрация на автомобил на КАТ у нас.

“Ще преговарям с Европейската комисия МВР да бъде допуснато като бенефициент по Оперативна програма “Околна среда”, за да се купят нужните устройства. Надявам се това да се случи до края на годината или началото на 2019 г.”, съобщи екоминистърът Нено Димов. Той провери заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова как работят газоанализаторите, които общината предостави на столичния КАТ, пише “24 ЧАСА”.

“Това трябва да се случи и в останалите 27 пункта на КАТ в страната, защото само в София няма да има нужния ефект и ще се намерят вратички, за да се заобикаля забраната”, каза Димов. 7-те устройства, които общината купи, струват 70 000 лв.

“Според експертите 60% от замърсяването с фини прахови частици се дължи на автомобилния трафик, а 40% – на битовото отопление. Затова е важно коли, които не отговарят на екостандартите, да не се движат по улиците на София. Според измерванията на испанска лаборатория само 6,5% от автомобилите не отговарят на нормите, но пък те допринасят за 1/4 от замърсяването”, каза Фандъкова.

По нейно предложение шофьорите в София ще имат 1 месец, за да проверят в КАТ дали колите им отговарят на екостандартатите. След това пътните полицаи ще започнат проверки на стари коли по улиците. Две от устройствата са мобилни и ще бъдат монтирани в патрулки. Колите ще се спират от движение, докато собствениците не поправят катализаторите им. Другите 5 устройства ще мерят мръсните газове при първа регистрация в КАТ – София, и ще връщат замърсителите.

КАТ спира регистрацията на автомобили, които не отговарят на екоизискванията

Бум на нови
автомобили – по
14 000 месечно

Бум на регистрацията на коли в София за последните 2 месеца на 2017 г. отчита столичният КАТ. Месечно в столицата се регистрират 14 000 автомобила, съобщи шефът на КАТ – София, комисар Тенчо Тенев.

“Само на 28 декември са регистрирани 1465 коли. Голяма част от тях са нови, останалите се заселват от други региони или се пререгистрират заради нови собственици”, обясни Тенев. Влизали и много стари коли от Европа и САЩ. “Те са между 5 и 10% и са над 15-20-годишни. Разбира се, сред тях има и такива, които са много добре поддържани”, уточни Тенев.

Почти двойно по-малко жертви на пътя отчита още КАТ – София. През 2015 г. загиналите при катастрофи в столицата са били 62-ма, а в края на 2017 г. те са 37. “Вероятно ще се окаже, че най-големият град у нас е с най-малко убити на пътя процентно на глава от населението”, каза шефът на КАТ – София.