Холандски лекари обявиха нашенец за мъртъв и искаха да му вземат органите, но…

7 Dni Sofia25.05.2017
пирогов
Българин е бил обявен за мъртъв в Холандия, където лекарите са искали да му вземат донорите. Родителите му – лекари до последно не се примирили и се преборили да докарат сина си в „Пирогов”. Там той внезапно оживял. Тази история е истинска и е разказана във Фейсбук от риалити звездата Мариела Нордел.
Ето какво пише още тя, коментирайки предложението на зам.-министъра на здравеопазването да се взимат органите на изпадналите в мозъчна смърт хора, по модел на Западна Европа:
„Зимата на 2005 двайсет и шест годишният Спас Гьорев се задушава, тъй като при повреда в газовата инсталация, въздухът на помещението, където е спял, започва да се насища с газ. Откарват го в Кралската болница в Утрехт, където лекарите без да му правят каквито и да е задълбочени изследвания, без реанимиране, само след повърхностен преглед, го обявяват за мозъчно мъртъв. Родителите на Спас са доктори в „Пирогов“, те веднага пристигат в Холандия и настояват синът им да бъде подложен на лечение. Холандците отказват, защото нямало смисъл за мъртъв да се хабят усилия и ресурси, и твърдо настояват родителите да подпишат декларация за донорство органите на детето им. Нашите им се опънали, на което утрехските медици реагират, като отказват да изпишат Спас и да им предадат „трупа“. След три седмици ходене по мъките все пак родителите успяват да вземат сина си и с частен самолет го транспортират до България, където е подложен на интензивно лечение. На втория ден Спас Гьорев се събужда в перфектно здраве, без каквито и да е поражения или последствия… Донорството на органи, както всяка друга добра идея, се превръща в мръсен бизнес, не без активното участие на определена част от лекарското съсловие. През последните години се проведоха многобройни, скъпо платени ПР-кампании, намесиха се популярни лица, които трябваше да ни манипулират, да ни внушат колко благороден акт е да дариш органите на своите умиращи ближни – набързо обявени за мъртви от дежурния лекар… Дори бе приет лобистки закон, че ако изрично не декларираш, че не искаш органите ти да се използват за донорство, се счита, че си донородарител! Немалко случаи има вече публикувани в пресата, как на операционната маса хора се разпарчадосват за органи, като преди това са обявени за мъртви, но въпреки това по време на интервенцията присъства анестезиолог и се прилага упойка… Та, да ви дам и другата гледна точка.”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории