Макрон честити празника на Борисов, Бойко пък го чака на… границата

7 Dni Sofia25.05.2017510
еманюел макрон
В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, френският президент Еманюел Макрон изрази поздравления от свое име и от името на френския народ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.
Двамата лидери взаимно си честитиха изборните победи и си пожелаха успех в управленските дела, съобщиха от правителствения пресцентър.
Макрон отбеляза, че за него ще е висока чест да работи с премиера Борисов. Той изрази желание сътрудничеството между България и Франция да продължи да се задълбочава в интерес на развитието на двете икономики.
Тема на разговора беше предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през следващата година. Френският президент изтъкна, че страната му е готова да окаже подкрепа както на екипите ни за подготовка, така и по отношение на приоритетите на самото председателство.
Обсъден беше и мигрантският въпрос, като премиерът Борисов посочи, че през последните шест месеца натискът по границата ни е почти нулев. Това по думите му се дължи на предприетите мерки и охранителното съоръжение.
Борисов покани Макрон да посети българската граница и лично да се увери в ситуацията. Министър-председателят Борисов подчерта, че европейската интеграция продължава да е неотменим приоритет за страната ни и че България ще подкрепя общоевропейските решения за просперитета на ЕС.
В края на разговора президентът Макрон покани премиера Борисов да посети Франция, като изрази очакване това да стане в най-скоро време.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *