Мрачен анализ: Бутилката със злите духове е отворена и не можем да я спрем

7 Dni Sofia25.05.2017320
арена манчестър
Терористичната атака в Манчестър е насочена срещу най-ценното за европейците – децата. Това каза проф. Лазар Копринаров, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“, цитиран от Фокус.
Той посочи, че атаката в Манчестър е една от най-тежките в Европа през последните няколко години и е различна от предходните такива, защото става дума за атака на едно място, където са събрани десетки хиляди деца и тинейджъри, което е допълнителен утежняващ случая факт.
„Една застаряваща Европа все повече и повече ще цени децата. Ще кажете, че е така по целия свят, но аз не бих бил толкова сигурен за това, защото ние видяхме в няколко случая, че Ислямска държава въоръжаваше деца на по 13, 14, 15 години и ги пращаше на смърт. Очевидно е, че цената на детския живот в различните култури и на различните места по света е различна. За нас те са изключителна ценност и когато биват атакувани, се прави опит да се засегне сърцевината на европейската ценностна система“, коментира проф. Копринаров.
Той добави, че вече бутилката със злите духове е отворена и едва ли ще можем да я затворим, а просто постепенно ще трябва да се научим да живеем в една такава опасна рискова среда.
Относно преустановяването на предизборната кампания във Великобритания проф. Копринаров заяви, че това е било най-логичното, което са могли да направят, защото когато става дума за загубени човешки животи, за покушение върху младостта на Великобритания, не може да се води политическа битка.
„Парламентарните избори предстоят след 15 дни – на 8 юни ще се състоят важни избори там, от които в някаква степен ще се види равнището, на което британските граждани подкрепят или отхвърлят „Брекзит“, но в случая абсолютно нормално и дори задължително е да се прекратят политическите битки, когато става дума за нещо, което засяга едновременно цялото общество“, каза още той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *