Лиляна Павлова с ексклузивен коментар дни преди европредседателството! Ето какво ще се случи…

Лиляна Павлова (1)

За мен е важно да няма терористични атаки, проблеми със сигурността, извънредни проблеми, които да преобърнат дневния ред. Това, което е трябвало за подготвим, ние сме го направили. Това заяви пред Нова телевизия министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

На въпрос как ще коментира влизането ни в Шенген на фона на европредседателството, тя отговори: „С цялото ми уважение към господин Дянков, той никога не е разбирал от европредседателство, тъй като това не е тематиката му. В ЕП когато бе дебатирана темата за влизането на България и Румъния в Шенген, ние изразихме своята ясна и категорична позиция: изпълнили сме критериите, но не ни третирате като останалите държави и ние искаме своето равноправно място“.

„Ние трябва да се използваме от индиректните ползи на европредседателството – че сме надежден партньор – един път за Западните Балкани и втори път – за Турция. И не на последно място – Полша. Защото дебатът за Полша може да доведе до ново разделение. Това е много чувствителна тема. Освен това ще имаме уникална възможност и шанс да променим имиджа на България, усещането на това какво е България. Сега е моментът да покажем колко много сме направили и че нещата, които сме направили, могат да се видят и усетят“, коментира още Павлова.

Тя коментира и въпрос, свързан с имиджа на страната ни като корупционна държава. „Това е много удобно клеймо. В много други държави има доста повече проблеми, отколкото в България. Сега е моментът да покажем и самочувствие, и капацитет – с аргументи и покритие. Ние не умеем да се представяме. Дори едни Сърбия и Румъния може да са направили много по-малко, но се презентират добре. Ние сме свършили много и трябва да се презентираме по добър начин“, заяви Лиляна Павлова.

На въпрос как ще коментира темата за стабилността на кабинета, тя отговори: „Независимо, че има вероятност от протести, това не е никаква изненада. Протестите са нещо естествено… Но е търсен нарочен ефект. Много е удобно това – да се протестира по време на европредседателството. Демокрацията е нещо, което предполага всичко това. В много държави се е случвал вот на недоверие и ще се случва… Ние трябва да покажем, че можем да сме балансьори вътре в страната, че можем да намерим пресечната точка при всякакви ситуации и протести“.

Лиляна Павлова отбеляза, че реалността не може да бъде подменена: „България, българите и политиката са такива, каквито трябва да бъдат“.

Павлова конкретизира, че 140 милиона е целият бюджет за ремонта на НДК. „Аз вярвам, че министър Банов, който е принципал, както и новото ръководство на НДК са направили всичко, за да бъдат изрядни“, отбеляза тя.

Министър Павлова успокои столичани и живеещите и работещите в района на НДК, че няма да има задръствания: „Единственото ограничение ще е на 17 януари, когато е срещата на върха на президентите и ръководителите на държавите-членки. През останалото време градът ще продължи своята нормална дейност. Не казвам, че няма да има ограничение на паркирането и трафика, но то ще бъде само в определени дни“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.