Владислав Горанов категоричен: Еврозоната е нашия приоритет

7 Dni Sofia25.05.2017
евро пари

„Присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България.“ Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция, просветена на 25-ата годишнина на Асоциацията на търговските банки в България.

„Чух интересен анонс от страна на комисаря Московиси, че се готви нестандартно предложение към държавите извън еврозоната. Очаквам го с интерес, тъй като ние сме една от държавите извън еврозоната. Определено сме убедени, че това е единственият естествен път на българската монетарна политика,“ подчерта Горанов. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев също потвърди влизането в еврозоната като „крайна цел”, но допълни, че преди това има задачи, които България трябва да изпълни, коментира още БНР.

Радев посочи, че подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ, както и обясни една от задачите, по които банката работи в момента: „Внимателно анализираме ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделни банки. И сме в процес на разработване на комплексни мерки, които биха създали условия за намаляване на тези кредити.“

По-рано беше публикувано заключението на Международния валутен фонд по програмата за оценката на финансовата ни система. Според Фонда няма преки рискове пред България и финансовата система е стабилна. „Влизането в еврозоната е необратимо решение, затова трябва да бъде обмислено много внимателно.“ Така отговори Питър Прат от Управителния съвет на Европейската централна банка за евентуалното присъединяване на България към валутния съюз.

Въпреки че българските власти определят приемането на еврото като ключов приоритет, от Франкфурт са по-сдържани в отговора си.

„Присъединяването към еврозоната изисква силни институции и много работа,“ предупреди Прат. Той даде пример с различни държави, които при приемането на еврото са били в по-добра кондиция от настоящия момент, например Гърция. :В други държави единната валута е помогнала за растежа. Има договор, има и критерии за сближаване, които трябва да изпълните и дебатът трябва да се води, когато се постигне това, което ние наричаме устойчиво сближаване. Вие знаете, че когато веднъж влезете във валутния съюз, това е необратимо,“ коментира още Прат.

От своя страна председателят на банковата асоциация Петър Андронов допълни. „Трябва да сме предпазливи. От друга страна, притегляйки всички плюсове и минуси аз мисля, че няма колебание нито между властите, нито във финансовия сектор за нашия път.:

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории