Само в 7DniSofia.bg

Извънредно! Проф. Кантарджиев с подробности за първия смъртен случай от грип у нас! Ето как да различим опасността…

Болница

За първи смъртен случай от грип у нас тази година потвърди пред агенция ПИК проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Става дума за дете на 3 години и 8 месеца, което е починало от грип тип А (H1N1). Това е и първият грипен вирус от този тип за сезона.
През миналата седмица са изолирани пет доказани случая грип В в различни болници на столицата. Сред тях са белодробната и Александровска, посочи професорът пред ПИК.

„За съжаление, това е първата доказана жертва, за която има данни в Националната референтна лаборатория, но няма да е последната, хиляди умират от усложненията от грип. Това е много сериозно заболяване“, коментира Кантарджиев.

По думите му, ако има един смъртен случай, както е сега у нас, това означава, че поне 1000 са болни в момента.

В случая с детето има усложнения на сърцето – миокардия, както и дихателна недостатъчност.
При млади хора пандемичният грип H1N1 може да доведе до срив в имунната система, да не говорим за бременни и деца. Грипът тръгва със силно начало, посочва професорът. При възрастните пък лошото идва от бактериални усложнения.

На въпрос как да се справим, забелязвайки първите симптоми, Кантарджиев обясни, че при всеки човек заболяването протича индивидуално, но, ако се забележи дихателна недостатъчност, особено при деца, веднага трябва да се потърси медицинска помощ и то директно в болница, тъй като болният може да се нуждае от командно дишане.

Единствените два антидота на грипа трябва да се прилагат в първите 48 часа, припомня той.

Става дума за препаратите „Тамифлу“ и „Реленца“.

На въпрос на ПИК дали ваксините ни пазят, Кантарджиев е категоричен: „Те не предпазват от болестите, но предпазват от усложненията“.
Първите случаи на заболяването за тази година бяха в началото на декември, когато бе изолиран грипът “Ямагата”, който е от тип В.

Отпадналост, висока температура, главоболие, мускулни болки, хрема са симптомите на грипа. Най-голямата зараза се разнася през първите 24 часа от заболяването.