Черна вест за Коледа на вестникарския пазар! Спряха излизането на национален всекидневник, който тормозеше Пеевски

7 Dni Sofia26.12.2017
делян пеевски

Още един национален ежедневник отива в историята. Вестникът „Капитал Daily” спира да излиза в хартиен вариант. На 21 декември бе последният брой на изданието.


Последният брой на „Капитал Daily“

Вестникът бе част от групата „Икономедиа“ на Иво Прокопиев. Закриването на вестника едва ли е свързано с атаката на прокуратурата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество през последната годината. Прокопиев се сдоби със странно обвинение във връзка с приватизацията на миноритарния дял на ЕВН, което съдът прекрати. То обаче бе използвано от КОНПИ за стартиране на процедура по запор на имущество на бизнесмена, делото по което е в бургаския апелативен съд, пише „Флагман“.

Според анонса в последния брой на „Капитал Daily” журналистите от ежедневника оттук нататък ще подготвят новини за приложението за телефон и таблет „Капитал PRO”. То ще подава емисии новини сутрин и вечер в 7 ч., но ще изисква платен абонамент след определен брой статии.

„Капитал Daily” беше наследник на вестник „Дневник“, който пък в момента е новинарски сайт. Изданието бе сред трите останали критични към властта и особено към Делян Пеевски национални ежедневници. Другите два, които все още продължават да излизат, са вестник „Сега“ и официозът на БСП „Дума“.

През последните две години още няколко национални ежедневника отидоха в историята. Това бяха в. „Преса“, в. „Новинар“, жълтият „Всеки ден“, както и „7 дни спорт“.

Причината за закриването на ежедневниците е тяхната нерентабилност. Основен фактор за това е, че голяма част от читателите вече се информират за събитията почти в реално време от интернет сайтовете.