В очакване на Бъдни вечер! Знаете ли какво точно празнуваме днес и какви са традициите, които трябва да спазим?

Исус Икона

Ястията на трапезата задължително трябва да са постни и нечетен брой

На 24 декември семействата се събиратна Бъдни вечер. Наричаме празника още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

В деня преди раждането на Христос приключват и 40-дневните коледни пости, започнали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Иисус на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според обичая тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетен брой – 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените.Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия – колкото са месеците в годината.

Сред блюдата са сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от тях има важна за българина символика.

Обредните хлябове са три вида – посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Докато месят, жените пеят песни и изпълняват ритуали. Стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара. В някои краища на страната в хляба се слага и дрян за здраве. Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това, трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Преди да се седне на масата или, както е обичаят – на земята, обаче, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява масата с тамян. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. Накрая излиза навън и минава през целия двор и обора. Според народното схващане с ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се прелива в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат къщите на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелания.

Такива са традициите, но в нашия променен и противоречив свят дали ще бъдем изпълнени със светли мисли? Да почувстваме едно ново начало като стремеж към доброто – заслужава си!

Източник: nova.bg