Само в 7DniSofia.bg

Валери Симеонов отсече: България винаги е била мащеха за българите в чужбина! Полето е широко стига да има кой да бачка

Валери Симеонов

България винаги е била мащеха за българите в чужбина, но с нашето съдействие и с активната позиция на сегашното правителство, сегашното управление на България, мисля, че ставаме и баща, и майка. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за „Фокус“ във връзка с откриването на инициираната от него нова въздушна линия по маршрута София – Одеса.

„Виждаме как тези жестове, това внимание, тези постижения, които реализираме, предизвикват още искания от страна на нашите сънародници. Сега например подарихме на Всеукраинския културен дом 16 костюма за народи танци от македонския и родопския край, които са пълна комплектация и въобще не са евтини. И веднага заваляха заявки и от другите културни домове. Така че нашата работа е малко повече да обръщаме внимание на тези общности, защото те генерират едни истински българи, носители на традиционните български ценности, които, за съжаление, в България започнаха да поизбледняват“, каза още Симеонов.

Вицепремиерът обясни, че и през следващата година ще продължава работата по отношение на българските общности извън пределите на страната. „Ще продължаваме да подпомагаме дейността на неделните училища в Украйна. Ще продължаваме да се опитваме чрез икономически форми да ангажираме някакъв по-широк кръг от бизнеса в България към Украйна и обратното – от Украйна към България. Няма да оставим без внимание и нашите сънародници в Западните покрайнини, в Македония и в Унгария, където вече също имаме доста голям напредък за тези 7 месеца, включително с осигуряването на средства за изграждането на Български културен център в Будапеща. Трябва да споменем и топлите отношения, които са свързани със срещи на най-високо ниво с министъра на външните работите на Унгария, държавни секретари, форумът „16+1“, който е свързан с прокарването на китайски инвестиции в страните от Източна Европа и т.н. и т.н. Така че полето за действие е широко стига да има кой да бачка“, обясни той.