Само в 7DniSofia.bg

На Коледа се случват чудеса! Климатологът Георги Рачев със супер прогноза за празниците, а след това…

Георги Рачев

Слънчева Коледа с високи температури и почти никакъв сняг. Така ще изпратим последните празнични дни от 2017 година според топ климатолога доцент Георги Рачев. Ето какво каза той пред агенция ПИК за времето до Нова година и възможното застудяване в началото на януари.

Интервю на Асен Рашков

– Доцент Рачев, с какво време изпращаме 2017 година?

– Изпращаме един сравнително топъл декември месец, през който се разминахме с мъгли и много ниски температури. През следващите дни отново ще имаме топло време, така че месеца го изпращаме с двойно повече валежи от нормалното и температури между 2 и 4 градуса по-високи от нормалното.

– Ще има ли изненади с времето на Бъдни вечер и Коледа?

– На 23 декември ни очакват слаби снеговалежи. Те ще бъдат на отделни места и снежна покривка няма да се образува. Евентуално в Предбалкана може на някои места да се образува снежна покривка от порядъка на 2-3 сантиметра, но тя бързо ще се стопи. Бъдни вечер и първият ден на Рождество Христово ще ги посрещнем без сняг. Такава ще е ситуацията в районите под 700 метра надморска височина.

По-високо ще има малко сняг и едва в планините ще се радваме на по-съществена снежна покривка от порядъка на 30-ина сантиметра.

Малко е снегът за това време на годината. На два пъти натрупва и на два пъти се стопява.

На Бъдни вечер ни очаква преди всичко сухо време с минимални температури между минус 1 до минус 3 градуса. През деня температурите над цяла България ще бъдат положителни и ще достигнат дори до 10 градуса над нула. Топло и слънчево ще бъде.

– Това е добра новина за хората, които тръгват на път за празниците.

– Да, вероятността за образуване на мъгли е много малка, така че тези, които ще пътуват с автомобили или самолети, трябва да са спокойни. В ранните сутрешни часове е необходимо повече внимание, защото тогава може да има на отделни сенчести места заледяване.

– Ще продължи ли топлото време и през дните по Коледа?

– Затоплянето, което ще започне от Бъдни вечер, ще продължи и през всичките дни на Коледа. Най-чувствително то ще се усети точно на Рождество Христово, на 25 декември, когато температурите дори в София ще достигнат 8-9 градуса. Сутрешните ще бъдат от порядъка на 0 до минус 1 градус. В един Пловдив например по обяд на Коледа очакваме температурата да достигне 14-15 градуса над нулата.

Това слънчево и топло време ще се задържи през всички тези три празнични дни, чак до Стефановден.

– Тоест тази година, вместо снежна Коледа, ще имаме слънчева Коледа?

– Да, както се пошегува сполучливо един мой колега, ще посрещнем Коледа с великденски температури. Ще е доста топло за сезона.

– Ще остане ли това хубаво време до края на годината?

– След тези хубави празнични дни започва един период, за който световните метеоцентрове са скарани. Това е периодът между 28 декември и 2 януари. Има два основни сценария – топло и безвалежно време или топло, но с валежи от дъжд, а на по-високите места и сняг, особено когато е през тъмната част на денонощието.

Не е ясно консолидирана до този момент прогнозата. Яснота ще има по коледните празници. Всичко зависи от един средиземноморски циклон, който още не е образуван, а трябва да се образува точно на 27 декември, Стефановден. Важно е по какъв начин той ще премине през Балканския полуостров – дали ще бъде южно от Балканския полуостров, съответно няма да има валежи, или ще премине през Балканския полуостров, което ще доведе до малко по-хладно време. И при втория сценарий температурите ще са положителни, но с валежи от дъжд и сняг през тъмната част на денонощието.

– При всички положения не ни очакват сериозни застудявания по Нова година?

– Не. Сериозното застудяване се вижда в т. нар. “опашки”. Това обаче е време, което не може да се предвиди със сигурност и затова не е сериозно да се коментира към този момент. Над Скандинавския полуостров и Русия най-после ще бъде изградено високо атмосферно налягане и антициклон. Това ще стане около 2-3 януари и този антициклон, в зависимост от това как се настани и къде му е центърът, по неговата периферия над България може да нахлуе студен арктичен въздух. Това е много условно към този момент, но все пак има вероятност да посрещнем първите дни на новата година с по-студено време.

Засега очакваме от 3 януари малко по-хладно време, ако се случи точно това нахлуване.

– Какво ще бъде времето в планините по празниците? Ще има ли радостни мигове за любителите на зимните спортове?

– Хубаво време ги очаква, здраво, студено през нощта и сутрините и на обяд много топло време на слънце. Ще има възможност оръдията за сняг да работят и по този начин да се образува добра и твърда снежна покривка, по която може спокойно да се карат ски, сноуборд и да се практикуват зимни спортове.

И в равнините, и в планините времето ще бъде благоприятно за активна почивка и наслада от тези прекрасни празници.

– Доцент Рачев, Вие къде смятате да изкарате празничните дни?

– Ще почивам в съседна Сърбия.

– Там, а и в съседна Гърция, по-различно ли ще бъде времето?

– Ще се различава времето, главно в Гърция. Ще бъде доста по-валежно. Това е и периодът, в който вали в Гърция – месеците декември, януари и февруари. Времето ще бъде с повече дъжд и по-малко слънце.

Навсякъде трябва да се внимава, особено в планинските и полупланинските райони. Там ще си се задържи и студен, възможно е да има и заледяване. Така че нека се придвижваме малко по-бавничко и с повече настроение. Дори и да пристигнем с половина час по-късно, най-важното е, че ще сме пристигнали живи и здрави и ще изкараме добре празниците.

Ще бъде натоварено, при всички положения ще има и тапи, ще има интензивно движение. Изливането на яда не е най-доброто решение. Трябва да се гледа малко по-широко на нещата, тогава при всички положения ще бъде по-добре

– Това звучи като едно много хубаво послание от Вас към всички българи за празниците…

– Разбира се. Важното е тези празници да не дадем нито една жертва по пътя. Това е моето пожелание. Весели празници желая на всички. Нека бъдем живи и здрави.