Когато Корнелия звънне на Бойко, всичко е възможно! Мораториумът падна! Какво обаче каза Цветанов за Борисов…

парламент

Депутатите гласуваха единодушно мораториумът върху новите лекарства да падне. Коледното чудо стана факт с изменение на бюджета на здравната каса. На първо четене „за“ гласуваха всички 197 народни представители, които бяха в залата, а на второ – 192-ма.

Законът влиза в сила от 1 януари 2018 г.

След две седмици огън и жупел по темата, премиерът Бойко Борисов каза тежката си дума от Брюксел и, въпреки отхвърленото вето на президента Румен Радев, парламентът се вразуми.

Преди гласуването в пленарна зала на трибуната застана лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя контрира премиера, че не гледат на промяната на позицията си като на грешка.

„Мисля, че днес е хубав ден, защото се възстановява една справедливост – всеки български гражданин да има достъп до здравеопазване. Има още нещо – ред и правова държава. Отвън изглежда, че премиерът е взел това решение. Това е стъпка към възстановяване на парламентаризма в България. Хубаво е, че в крайна сметка се стигна до решението. Това е урок за всички ни, но най-вече за 126 души в тази зала – че не трябва да се гласува механично“, заяви Корнелия Нинова.

„Декларирам, че съм се обадила лично на премиера, без някакви други мотиви. Очевидно обаче вие не сте си научили урока“, продължи Нинова след изказване на Данаил Кирилов, който я призова да направи декларация.

След нея думата взе Цветан Цветанов. „В началото казах всеки един от нас да бъде максимално смирен. Нека не казваме, че решението е еднолично на премиера. Всички знаем, че там е най-голямата корупция – при разпределението на лекарствата за всички българи. Нека прекратим този дебат, бях впечатлен от консенсуса на председателския съвет. Нека успокоим всички тези, на които ние политиците създадохме допълнителни страхове“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ.