Само в 7DniSofia.bg

МВР извади голямата секира: монтират 99 нови камери, а на АМ “Люлин” ще има такава, която ще следи и за застраховки…

Камера КАТ

99 нови камери пуска през 2018 г. МВР, за да спре войната по пътищата. Сега за нарушения следят 172 устройства.

28 мобилни снимачки вече са доставени и ще влязат в употреба след Нова година. Открита е и обществена поръчка за още 56. Така подвижните камери ще нараснат от 148 до 222. С новите 15 стационарни камери общият брой на тези устройства ще стане 39. Парите за тях идват от фонда от глоби с електронни фишове, обясни на семинар за безопасно шофиране шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Засега не е ясно къде точно ще бъдат сложени новите стационарни устроиства.

Най-вероятно ще се направи анализ къде мобилните камери хващат най-много нарушения.

Така например преди месец на пътя за Казичене от СДВР поставиха мобилна камера. Само за ден тя засне над 200 нарушения на скоростта и от ръководството на столичната полиция решиха да монтират постоянна снимачка там, за да ловят нарушители.

Още на втората седмица обаче устройството осъмна със забита кирка в него. За щастие самата камера не бе повредена. Злосторник заби отново кирка в камерата и следващата вечер, но устройството отново оцеля.

Оттогава върху камерата не е имало посегателства. Средно на денонощие тя хваща по над 250 нарушения, рекордът ѝ е 364!

Тя е една от 4-те стационарни и 9 мобилни камери на столичната Пътна полиция. Друга постоянна снимачка е поставена на кръстовището на Орлов мост. Тя е монтирана на светофара и всъщност снима едва след като шофьорът я подмине. Има и една на околовръстното, както и друга, монтирана до Телевизионната кула.

Според статистиката за първите 10 месеца на годината са наложени много повече санкции с фишове и актове спрямо 2016 г. Фишовете са 306 911, което е с 50 259 повече от миналата година. Глобите за скорост през 10-те месеца на 2017 г. са били 322 324, което е повече с 35 597 спрямо 2016 г. Наложените актове пък са 192 258, или с 22 754 повече от миналата година, обясни Рановски.

При глобите от камери рекордьорът е наркодилър, бягал от полицията. Той вдигнал 220 км/ч в Стражица в края на ноември. Това е абсолютен рекорд за превишаване на скорост в страната, както и рекордна глоба. Той ще плати 1800 лв., като 600 от тях са за превишаване на максималната скорост с над 50 км/ч. Тя е била 50 км за града. Другите 1200 лв. идват от по 50 лв. за всеки 5 км отгоре на 50-те над максималната скорост. Далеч зад дилъра с

втората рекордна глоба е благоевградчанин с 1450 лв.

Освен камери в страната има и една система за средна скорост във втория тунел на магистрала “Люлин”, по която се глобява. Тя засича и наличие на застраховка “Гражданска отговорност”.

Системата работи с камери на входа и изхода на тунела. Ако човек го мине по-бързо, отколкото изчисленото за минаване с 80 км/ч, колкото е максималната скорост, получава глоба. Такава система се планира да се сложи и на пътя Пловдив-Асеновград.

В края на миналата седмица Агенция “Пътна инфраструктура” стартира обществена поръчка за разработване и внедряване на интелигентна транспортна система на магистрала “Тракия”.

Проектът предвижда за първи път да бъдат монтирани и камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от “Тракия”.

Целта на пътната агенция е да се повиши безопасността на движението по автомагистралата, като се спазват последните директиви на Европейския съюз в тази област, обясниха от там.

В момента преброителните камери на АПИ отчитат единствено трафика по републиканската пътна мрежа, но не и с колко километра се движат колите.

“Те не засичат средна скорост на движение и не се използват за санкциониране на шофьорите”, обясниха от пътната агенция пред “24 часа”.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.