Ексклузивни разкрития! Косъм на Георги закова Йоан Матев за убийството в Борисовата градина…

Йоан Матев

Косъм заковава Йоан Матев като убиеца на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, пише столичен всекидневник.

Ножът на убийството бе захвърлен в шахта и престоя там година и осем месеца, преди братът на заподозрения – Марсел, да разкрие къде е уликата. Въпреки изминалото време експерти са открили косъм от Георги по хладното оръжие, което било цялото в засъхнала кал. Биологична експертиза на косъма, намерен на ножа при ДНК изследването му, потвърждава, че той е морфологично сходен със сравнителен материал, иззет от убития ученик, става ясно от обвинителния акт по делото.

Находката заедно с признанията на Марсел Матев, който разпознал ножа на брат си, са основният коз на прокуратурата. Помагат и разпечатките от телефонии разговори и видеокамери от района, заснели тичащия Матев, както и показанията на 26 свидетели.

Във фаталния ден на 2 юни 2015 г. Геша се разбрал да се види с гаджето си Лора след часовете й. Те трябвало да се срещнат на пейките до конната база в Борисовата градина, където често играели карти с приятели. В 11,38 ч. Геша пише на любимото си момиче, че я чака на пейките. В 11,42 ч. тя му се обажда, за да го пита къде е точно. Той й казва, че тръгва към нея, да изчака и ще го види. Разговорът приключва в 11 часа, 43 минути и 1 секунда.

В следващите 31 секунди никой не знае какво се е случило. В 11 часа, 43 минути и 32 секунди Геша звъни на Лора. Казва й, че е наръган и я моли да отиде при него, за да му помогне. Шокираното момиче започва да тича и стига за около минута до пейките. Вижда Геша да лежи по гръб, а от устата му да излиза бяла пяна. Тя се обажда на тел. 112 и на майката на Геша – Албена.

В това време телефонът на Геша, който е на пейката, позвънява. Търси го приятелят му Константин, когото Лора също извиква на местопрестъплението. Медиците пристигат, но вече е късно. Те само установяват, че Георги има прободно нараняване в гръдната област. Полицията прави оглед и иззема доказателства.

От записите се вижда, че момче с черно яке, светлосини дънки, сини маратонки и раница на гърба влиза в обхвата на камерите в 11 часа, 43 минути и 33 секунди. Специална техническа и видеотехническа експертиза отчита разстоянието, посоката и скоростта, с която заснетият се е движел. Така се установява, че секунди по-рано лицето се е намирало на пейките, където е бил Геша. Освен това телефонът на Матев е прихванат минута преди убийството да попада в обхвата на клетка на „Виваком“, която обслужва стадион „Юнак“.

Според една от версиите Матев е искал да ограби жертвата си. Сред вещите на Геша обаче нищо не липсва. В обвинителния акт срещу Йоан Матев така и не се сочи какво се е случило между двамата и евентуалният мотив за престъплението. Описва се само, че щом приключил разговора, Геша побързал да отиде при Лора. В този момент Йоан Матев, който забегнал от тренировка по тенис и се разхождал из парка, застанал с лице пред него, и забил ножа, който носел, в предната лява долна третина на гръдния кош на ученика. След това избягал в посока сградата на БНР.

Експертите са категорични, че с ножа от шахтата може да се причинят нараняванията на Геша. Хладното оръжие е несгъваемо, с метално острие, дълго 18,5 см. Причината за смъртта на Георги Игнатов е прободно-порезното нараняване, което поразило стомаха, задстомашната жлеза, черния дроб и десния бъбрек и причинило сериозна кръвозагуба.

Матев не е бил под афект и е разбирал постъпките си, въпреки че е бил непълнолетен, на 17 години. Докато виели сирените в памет на загиналите за свобода, Йоан се обадил на брат си и поискал да се видят. Отишъл на корта и му споделил, че наръгал момче. След това минал през частното си училище „Езиков свят“, където съученичка го видяла да си мие лицето и да си прибира якето в раницата. Държал се странно и бил притеснен. Повече почти не се вяснал в училище, като през това време заякнал и променил външността и стила си. Според данни на разследващите много съученици, съотборници и треньори разпознали по различни белези Матев като човека от видеозаписите.

Матев ще отговаря за убийство, извършено по особено мъчителен начин. Лора, която е видяла последните мигове на приятеля си, свидетелства, че смъртта на Геша не е настъпила веднага. Той е изпитвал много силни болки и съзнавал обстановката, в която е бил поставен. Изпитвал е безпомощност, ужас и обреченост. Изпаднал е в безсъзнание, не е могъл да превъзмогне болката и емоциите от случващото се.

Източник: Пик

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории