Делян Добрев проговори за простреляния служител на НАП: Става дума за страшно много пари и интереси…

Делян Добрев

В България 55 на сто е свободен пазар на електроенергията и всички малки фирми са на този пазар, където енергията не се регулира от регулатор. Това коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по повод сигналите, че токът за бизнеса ще поскъпне с 50 до 90 на сто. Стига се до абсурдни ситуцаии, токът да е 120 лева, досега е бил 80. Може да се стигне до фалит на тези компании, категоричен е Добрев.

Да не всяваме паника, това не касае битовите абонати, допълни той.

След 1 януари ще имаме прозрачност на този пазар. Цялото количество енергия ще се продава на платформа, където офертите ще се сравняват. Търговците са около 150, посочи депутатът.

Той коментира и днешната стрелба по шеф от НАП, отговарял за акцизите на горивата. “Едната от версиите за стрелбата с началника от НАП, е работата му с търговията с горивата. Не искам да навлизам в подробности по тази тема. Интересите в енергетиката са много по-големи – за стотици милиони. Повече отколкото са тези акцизи, коментира той. Имах предложение от НСО да бъда охраняван преди две години, отговори той на въпрос дали е заплашван. Знам чии интереси съм нарушил, отсече той.

На въпрос дали се страхува за живота си Добрев посочи, че такива случки карат всички да се здамислят, че това, с което са се нагърбили, не е безобидно. Става дума за страшно много пари и интереси, коментира той.

Продажбата на тока на независимата енергийна борса бе подкрепено от мнозинството в парламента. Кжогато има правилни решения и са от полза на държавата ние успяваме да се обединим, каза още Добрев.

Скокът на цените се случва до 31 декември – фирмите сега пращат покани към бизнеса, че трябва да се съгласят на по-високите ставки за догодина, посочи още народният избраник. 280 хиляди малки фирми са на свободния пазар, те могат отново да се върнат на големия пазар, където цената е 86 лева, ако искат да не бъдат притиснати с по-високи цени, каза още той.

Източник: Пик

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *