Нова наредба удря жестоко по всички ученици! Ето какво ще се случва, ако закъснеят за учебения час…

деца ученици

По половин отсъствие ще се пише вече на закъсняващите ученици, ако са пропуснали до 20 минути от учебния час, а ако е повече, отсъствието ще е цяло.

Правилото е залегнало в новата Наредба за приобщаващото образование. То дава възможност по-лесно да се изчислява броят на отсъствията и действа дисциплиниращо на учениците, но се прилага по преценка на учителя, според конкретния случай, коментира директорът на 51-во училище в София „Елисавета Багряна“ Асен Александров, цитиран от „Дарик“.

Мотивите за приемане на новото правило са свързани с липсата на регламентация на закъсненията в старата наредба, както и със затруднения при тяхното сумиране, ако се отчитат по една трета, коментира Александров, който е автор на идеята.

„Много по-добре е в една система да се напишат 2,5 отсъствие, а от друга страна е по-дисциплиниращо. Просто учениците да знаят, че когато закъснеят ще бъдат санкционирани“, обясни той.   Всяко закъснение, освен че е индивидуално нарушение, пречи на общия учебен процес, казва още той.

„Представете си в един клас – 25-26 деца, ако три-четири закъснеят, ритъмът и динамиката на учебния час силно се нарушават. Това ни се строи подходящ инструмент да ограничим тези закъснения на учениците“, поясни той. Според директора отчитането на отсъствие до 20 минути като половин закъснение не е прекалено тежка санкция. Имало е и по-строги разпоредби.

„Преди години имаше, че след първия час закъсненията се считат за цяло неизвинено отсъствие. Което е доста по-строго от сегашния правилник“, спомня си Александров.   Правилото се прилага по преценка на учителя според конкретния случай, поясни Александров, защото новият закон дава автономия на училищата и всяко нещо може да бъде разписано в правилника.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории