Валери Симеонов разкри производителите на алкохол: Те не правят истинска ракия! Купуват спирт и правят…

Валери Симеонов

Валери Симеонов размаха пръст на олигарсите от ефира на БНТ. Вицепремиерът са зарече, че няма да отстъпи от позицията на Патриотите да се бори с големите производители на алкохол, които искат да станат монополисти на пазара.

“В България има около 1500 регистрирани казана и около 5-6000 незаконни, срещу които не се предприемат никакви мерки, защото не са твърде интересни като места за проверки на Агенция “Митници” и НАП”, обясни той.

Вчера Валери Симеонов прие в Министерски съвет Сдружение “Българска домашна ракия”. На нея той каза, че са поставени въпросите за продължаващото безметежно съществуване на сив сектор.

“Това са едни казани, за които всеки селски и градски кмет знае, но не предприема нищо. Мащабен сив сектор, който създава неравноправие и подбива работата на тези,които си плащат данъци и акцизи и създава сериозни обороти в с големите производители монополисти”, добави той.

“Незаконните дистрибутори купуват спирт от големите производители и с него правят същото, което правят и големите – имитация на ракия. Това е в пъти по-евтино от продукта, който се получава при дистилация на грозде, круши и други плодове. И големите, и сивият сектор не продават истинска ракия”, отсече Валери Симеонов.

Вицепремиерът коментира и акцията си “Тишина” по морето, както и проверките за оборота на заведенията. “Нека някой друг се похвали, че е вкарал 300-400 милиона повече в хазната”, заяви Симеонов.

“Хората се обръщат към мен като вицепремиер да се ограничи този сив сектор. Много лесно ще се ограничи, стига да има желание”, добави той.

“Не страдам от болно самолюбие, не мисля че е унизително да осигуриш водоснабняване. Най-важната новина е, че на Калотина има вода. Ако трябва да се занимавам с казани, защо да не се занимавам”, продължи Симеонов.

“По никакъв начин социализмът не е бил по-добър от сега. Мантра са приказките за индустриалната икономика. Хората бяха излъгани”, заяви вицепремиерът.

“Когато се казва истината, когато се търсят грешките – това е коалицията”, обясни Валери Симеонов.

Той разкри как е видял вчера работата в парламента по бюджета. “Видях падението на опозицията, това е свободно падане. В едно нещо БСП са прави – тази коалиция е вредна и опасна. Вредна и опасна за опозицията”, обясни лидерът на Патриотите.

“ДПС е партия в упадък с грозно политическо грачене без аргументи. Тази агресия, тази арогантност – кой си е позволил да нарече другите “идиоти”. ДПС винаги е паразитирало. При положителни процеси не може да има сериозен успех”, допълни той. “Въобразяват си, че с много приказване, много лъжи и партийни листовки, които раздават на европейските партньори, може да постигнат нещо. Няма как да стане – народът е гласувал за това съотношение в парламента”, каза още Валери Симеонов.

“Ден година храни, сега всеки дърпа чергата към себе си”, коментира той обсъждането на бюджета, протеста на БАН и искането на други браншове за повече пари.