Само в 7DniSofia.bg

Бойко Борисов прегърна Меркел да й даде кураж, че правителство ще има

Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е жизненоважно Германия да състави правителство и се надява канцлерът Ангела Меркел да успее. Борисов направи коментара пред журналисти в Брюксел, където участва в срещата на високо равнище по Източното партньорство на ЕС (Армения, Азербайджан, Молдова, Украйна, Грузия и Беларус). Източното партньорство е основна инициатива на ЕС в рамките на европейската политика за съседство, която има за цел постигането на политическа асоциация и икономическа интеграция на източните съседи на съюза. Тя е и сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в рамките на програмата на Триото – Естония, България и Австрия.

„С Ангела се прегърнахме да й дам кураж, дано състави правителство“, каза премиерът. „Докато Германия е блокирана с тези преговори, нищо не върви както трябва. Важно е в Германия да има правителство, важно е и в Австрия, но в Германия е жизненоважно“, коментира още той.

Попитан дали Москва се плаши от днешната среща, Борисов заяви, че Русия не е от страните, които лесно се плашат. „В този регион (на Източното партньорство) винаги има проблеми, но както в Западните Балкани – никой не е идеален. Когато сме на една маса – президентите на Армения и на Азербайджан спокойно пият в коридора кафе, говорят си и е много по-добре, отколкото когато войските им са на Нагорни Карабах“, заяви Бойко Борисов. По думите му сядането на една маса дава възможност да се обсъждат проблемите и всичко става в диалог, по европейски начин. Той изтъкна, че за България като външна на ЕС е важно повече държави да спазват правилата.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.