Пълен резил! Хвърчат павета по бул. “Дондуков” – започнаха преремонтиране на ремонта…

бул. Дондуков

Ремонтът на бул. “Дондуков” приключи с фанфари и барабани, но се оказа, че съвсем не е така… Колкото и паранормално да звучи, започва преремонтиране – нов български принос в световното строителство. Докато в Париж дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп пали коледните светлини, коледната фиеста в София започна с жонгльори на павета.

Ремонтните дейности са на същото място, където бяха и преди 20 дни, на 4 ноември – в отсечката между улиците „Бачо Киро“ и „Будапеща“. Този път, обаче, не се пренареждат паветата по самия булевард, по който движението въври с пълна пара, а на велоалеята. Самата велоалея все още не е пусната за движение, но беше напълно готова още в средата на септември, както и цялата част от Министерски съвет до кръстовището с улица „Г.С. Раковски“, съобщава БНТ.

В момента са извадени част от паветата на велоалеята до бордюра и на тяхно място изглежда се поставят решетки за отводнителни канали. В същото време останалите части от велоалеята, които са в района на бившия Партиен дом, в момента се почистват ударно и се подготвят за пускане.

Реконструкцията на бул. „ Дондуков“ започна на 3 юли. На 15 септември бяха пуснати за движение две отсечки от него. Става дума за участъците от Министерски съвет до улица „Г.С.Раковски“, където настилката е паваж, и от улица „Кракра“ до бул. „Васил Левски“. Последна бе пусната за движение отсечката между улица „Г.С.Раковска“ и бул. „Васил Левски“. Ремонтът включва подмяна на тротоарната настилка, релсовия път, паважната настилка, тръбна мрежа, контактна мрежа. Трите отсечки не бяха затворени едновременно, а поетапно, за да не се създава напрежение сред шофьорите в и без това претоварения столичен трафик. Първо бяха затворени за движение първата и третата отсечка.

На 4 ноември, събота, т.е. повече от месец и половина, след като движението по булеварда в района от Министерски съвет до улица “Г.С.Раковски” беше факт и настилката от павета бе наредена, се наложи нейното поправяне. Става дума за отсечката на „Дондуков“ между улиците „Бачо Киро“ и „Будапеща“. Движението там беше преградено и майстори пренареждаха отново паветата, които бяха поставени съвсем наскоро.

Заместник-кметът Евгени Крусев заяви на 7 ноември, че ремонтът на бул. „Дондуков“ още не е приключил. „Има още работи, които има да се изпълняват по велоалеята, по паветата, където това е необходимо. Вчера беше направена първа проба с трамвайна мотриса през новия булевард така, че работата продължава. Когато приключи ремонтът ще може да говорим за завършен булевард“, допълни тогава зам.-кметът по транспорт.

Евгени Крусев увери тогава още, че всички санкции, които могат да бъдат наложени и, които са констатирани от надзора, ще бъдат наложени и ще бъдат приспаднати от плащането към фирмата-изпълнител на строежа.