Първанов скочи срещу БСП: И мен са ме сваляли от трибуната, но тогава се биехме, а не искахме оставки! Те са немощни…

Георги Първанов

Когато опозицията изпитва известна немощ, преди всичко да се докаже като алтернатива, прави няколко задължителни неща – първо иска оставката на председателя на парламента по повод и без повод, второ, сезира прокуратурата за щяло и нещяло. Аз съм бил опозиционен лидер и покойният лидер Йордан Соколов ме е свалял от трибуната и не сме му искали оставката. Биехме се за политика тогава. Това коментира пред Би Ти Ви президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов.

Бившият държавен глава коментира и намерението на управляващите да се направи преглед на приватизацията. Тя беше направена калпаво и държавата не спечели нищо. Първият съм, който предложи ревизия на приватизацзионния процес, но моята визия се различава – аз предлагам да се създаде комисия, подобна на тази по досиетата. И прокуратурата да си свърши работа без да се наложи да се правят промени в Конституцията, смята той.

Запитан за скандала с филма на Елена Йончева около границата, Първанов коментира: “Не разполагам с конкретни факти за оградата по границата, но останаха много съмнения. Не заради филма на Елена Йончева. Оградата може да ерозира в отделен участък и да се поправи, но, ако има пари, които са прибрани за сметката на националната сигурност, това трябва да се провери”.

“Ако трябва да оценя това, което вчера стана в Македония, не са толкова важни тези 9 споразумения, макар че се деблокира договорният процес. По-важното е, че двама премиери се събират и решават проблемите и това са знаци за хората от двете страни на границата”, което създава друг климат. 25 години търкаляме проекта за пакет с коридор № 1. Това, което пое като ангажимент Бойко Борисов е добре, отсече той.

Ако изхвърлите историята през вратата, тя ще се върне през комина, коментира той. С трагично загиналия Борис Трайковски сме се виждали по 15 пъти в годината. Ние бяхме приятелски семейства…, коментира Първанов на въпрос дали нещо е правено по негово време за връзките между двете страни.

Има и други държавници преди Зоран Заев, които отваряха вратата към България – да не забравяме Любчо Георгиевски, а и самият Борис Трайковски, припомни Първанов. Заев извади антибългарското жило на македонизма. Няма го антибългарското, посочи президентът. Една родина и един език сме, категоричен е той.

Чисто църковна работа, която си има канонични неща нарече Първанов искането от страна на македонската църква да влезе под крилото на БПЦ.

На въпрос за строежа на АЕЦ Белене той коментира, че е за сериозно държавно участие в проекта.  Не казвам какъв да бъде инвеститорът – руски, американски, френски….който предлага най-доброто, да го направи, отсече Първанов.

Големият шлем стана турски шлем – Ердоган го взе. Ние имаме малки шансове да се върнем в играта, да построим Белене, да вземем част от потока, коментира още той.