„Граф Игнатиев“ става пешеходна зона с трамвай, пл. „Славейков“ ще запази малка част от книжарите. Какво още ще се случва в столица догодина

Фандъкова

На 22 ноември на една маса в Тържествената зала на Столичната община седнаха ръководството на кметството и шефове на търговски банки. Кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният заместник по финансовата и стопанската дейност Дончо Барбалов представиха зелените политики и инвестиционните проекти на община за тях, както и възможностите да бъдат финансирани от кредитните институции.

Г-жа Фандъкова подчерта, че програмата за дългосрочно развитие „Зелен град“ не е просто изискване на кмета или ангажимент на общината, а тема за размисъл и действие за всеки човек, когото малко или много го засяга темата за чистотата на въздуха в столицата. Тя очерта важната роля на метрото като удобство за столичани и предпочитана алтернатива за придвижване пред леките автомобили. През следващата година общината е заделила средства, за да бъде завършена на практика подземната железница на София. През 2019-а тя само ще бъде доизкусурена, ще се работи по детайлите. До края на следващата година ще има метро до Малък градски театър „Зад канала“, ще бъде готов и автомобилният тунел под бул. „Цар Борис III“. Благодарение на метрото сега се пестят 75 хил. т вредни емисии, но след като то бъде завършено напълно, „икономиите“ от атмосферна мръсотия ще достигнат 90 хил. тона годишно.

Едновременно с това върви ускорената подмяна на автобуси и трамваи. По улиците на столицата скоро ще се движат 50 електробуса. Развива се и системата за управление на трафика, която обхваща вече 180 кръстовища. Направена е така, че когато автобус или трамвай закъсняват в графика, да им се дава зелена вълна, за да наваксат.

Не по-малко внимание ще се обърне и на транспортната инфраструктура. Догодина ул. „Граф Игнатиев“ ще се превърне в изцяло пешеходна зона само с трамвайни релси. Площад „Славейков“ ще бъде изцяло реновиран като зона за отдих, но ще се задели място и за търговците на книги.

Голям акцент е и образователната инфраструктура. До края на годината ще се пуснат в експлоатация три нови детски градини, с което общият им брой ще достигне деветдесет. Ще се удвои капацитетът на Първа английска и на Френската гимназия.

Санирането върви успешно. За общинските сгради са постигнати икономии на разходи за отопление от порядъка на 50-70 на сто.

Големи неизползвани възможности за банките г-жа Фандъкова вижда през следващата година, когато София ще бъде Европейска столица на спорта. „Инициативите събират много хора, благодатни са за спонсорски изяви“, наблегна кметицата.

В акцент на срещата обаче се превърна чистотата на въздуха. В пилотен проект общината ще предостави пелетни котли и филтри за комини. Точно в тази сфера банките биха могли да бъдат по-активни като представят нисколихвени кредити за закупуване на подобни системи, обърнаха внимание от общината.

Ще се работи и за постепенното спиране от движение на колите без катализатори. Обмисля се и създаването на специален стикер, който да гарантира, че колата не замърсява. Той ще бъде своеобразен пропуск за колите в дни, когато се очаква върхово замърсяване на въздуха над столица, в които общинските власти ще ограничават влизането в града.

През следващата година няма да се пипат данъците и таксите за софиянци, каза Дончо Барбалов, коментирайки накратко бюджета. Ще се обърне по-голямо внимание на уличната мрежа по кварталите. Ще започне и дългоочаканият строеж на многоетажни открити паркинги там.

Електромобилите са още незначителен брой, но общината предприема мерки да увеличи зарядните станции, за да стимулира купуването им. Повече от това – да не плащат данък и да паркират безплатно в синя зона общината не може засега да направи, коментира той. Мисли се и за това да се намали цената на тока за зареждането им, защото цената в момента е 48 ст. за киловат, което е доста повече от цената за битовите потребители.

Банкерите обещаха съдействие. Те обаче поискаха по-голяма активност от страна на общината по конкретни теми, свързани с чистия въздух над столицата. „Пишете ни, канете ни, с радост ще обсъждаме и ще съдействаме“ – каза Живка Сарачинова, член на УС на „SG Експресбанк“. Сашо Чакалски, председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка, се похвали, че са кредитирали закупуването на 60 нови автобуса и засвидетелства ангажираност по темата за по-чист въздух в столицата.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории