Борисов стана преподавател в УНСС! Дори успя да се скара на студент, който си позволи да говори в негово присъствие…

Бойко Борисов (8)

Премиерът Бойко Борисов изнася лекцията „България, Балканите, Европа и светът“, в която разкрива намеренията и позициите на правителството във външната политика на страната.

„На първо място искам да изкажа съболезнования на близките на жертвите в тези нелепи катастрофи. Няма по-нелеп да си загубиш живота. И на другия полюс – искам да поздравя Григор Димитров за успеха, който повдига самочувствието на страната ни“, каза в уводните си думи министър-председателят.

„Тук съм заради преподавателите и студентите. Живеем в едно изключително сложно време. Това, че зациклиха преговорите в Германия, никак не е добър знак за Европа. В много държави излъчването на правителство вече става проблем или трябва да се избира между по-малки злини“, заяви Бойко Борисов.

„Ще започна и с политическия съюз НАТО. Това, че президентът Ердоган оттегли своите 40 военни от ученията в Норвегия е знак, който аз поставям от доста време в Европа“, обясни премиерът и добави: „Европа и Турция нямат никакви допирни точки, Европа иска да спре всякакви преговори със южната ни съседка, но от друга страна това е държавата с най-голямата армия и най-добре тренираната на континента. Тук политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство.“

„Най-правилно е да държим миграционният натиск извън Европейският съюз, затова и смятам, че споразумението с Турция за мигрантите е най-правилно. ЕС трябва да се загради отвън с всички възможности, които имаме ние. Нашата граница е гарантирана, дойдоха европейски граничари, вложиха се 160 млн. евро за най-новата техника. Въпросът е решен и ако мигранти искат да влизат в страната ни, ще трябва да идват на контролно-пропусквателните пунктове“, уточни премиерът.

„Всяко несъставяне на правителство идва заради мигрантите, така се събират Русия, Турция и Иран. А ние в Европа само поемаме пасиви и темата ни е къде да бъде релокацията. Европейските лидери трябва да си дадат сметка, че не може да сме пасивни, защото Европа е най-големият пазар и трябва да се съобразяват с нас. Тръмп напусна споразумението за климатичните промени и сега циклим“, коментира министър-председателят.

„Бежанците идват в Европа и според мен всички европейски лидери трябва да имат твърда позиция по това отношение. Цялото ми уважение към Иран, САЩ и Русия, но бежанците не ходят там, а идват в Европа“, категоричен е Борисов.

„В Европа трябва да си направим разговорите. Турция трябва да е стратегически партньор и в Европа, и с НАТО. Много е лесно да се изказваш срещу Ердоган, но какво печелиш от това, след като на неговата воля 3 млн. мигранти стоят в Турция и не тръгват към Германия. А докато стигнат там, какво ще остане от България и Гърция“, попита премиерът.

„Ако Балканите не влязат в Европейския съюз, това ще генерира страхотно напрежение в бъдеще и ще има нови интереси, които генерират Великите сили към този район“, сигурен е той.

Премиерът Бойко Борисов се скара на един от студентите, които са на публичната му лекция в УНСС. Министър-председателят докато довореше за политиката на Балканите прекъсна и се обърна към момчето: „Деко, виждам те, че си говориш“, скастри го Борисов.

После обаче уточни за останалите в залата: “ Между другото Деко е добър футболист и не знаех, че учи тук“, каза премиерът и продължи по темата.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории