Майката и адвокатката на Йоан Матев го изкараха светец: Той не е убиец! Много е разочарован от правосъдието…

Йоан Матев

Искам да изразя съболезнования към близките на Георги. Тук съм в качеството си на майка. В последните 8-9 месеца моето семейство претърпя голям шок. Записът съм го гледала като всички хора, но никога не съм мислила, че това е той.

Това не е Йоан и не мисля, че това трябва да се коментира. Това заяви в „Здравей, България“ майката на Йоан Матев, обвинен за убийството на малкия Георги в Борисовата градина – Сребрина. „Имах възможност да се запозная с материалите по делото и искам да кажа, че мнението на децата и съучениците не е категорично.

Те не казват, че това е Йоан. Възниква и въпроса, ако са го мислели, защо са мълчали две години. Цялото му семейство го подкрепяме и го чакаме да излезе“, каза тя. „Преди две години не мога да кажа къде съм била на 2-ри юни.

Тогава си спомням, че той имаше турнир по тенис, за който тренираше двуразово, на кортовете до стадиона „Васил Левски““, добави майката. В студиото бе и адвокатката на Йоан Матев – Стоянка Маркова.

„Не е установено по безспорен начин дали Йоан е тренирал точно в този ден. На нас прокуратурата ни отказа разпит на един от трениорите, който да удостовери дали Йоан точно тогава е бил на тренировки. Учителите и децата не са категорични, че на записът е той. Според тях „колкото това е Йоан, толкова и не е той“, заяви адвокатката му.

„Клетката на „Виваком“ засича телефонен абонатен номер на разстояние до стадион на „Васил Левски“, но това не е на Йоан Матев. Няма доказателства към онзи момент тогава той да е ползвал телефон. Той няма мобилен телефон. На местопрестъплението са открити следи от кръв на две момичета. Искаме експертиза, с която да се докаже какъв е ДНК профила на тези две дами.

Едната кръв е по салфетка, а другата по тоалетна хартия, намерени до скамейката, където е извършено криминалното деяние. Не съм аз тази, която ще разследва. При положение, че Георги Игнатов е намерен от лице от женски пол, най-малкото, което е редно, е да се установи на кого е тази кръв.

От Йоан Матев по извършените експертизи няма абсолютно никакви следи“, каза още адвокатката на Йоан Стоянка Маркова. „Относно показанията на малкия ми син Марсел мога да кажа само, че не са взети по съвсем коректен начин. Няма да говоря повече, ще разберете всичко в хода на делото.

Марсел много неща ми каза, след като се прибра от разпит близо 24-часа. Мястото не е обаче ефира да ви кажа как е разпитван. Ще разберете в съдебна зала, не искам да влияя на делото“, каза майката на Йоан. „Йоан дори в момента в следствието всеки ден ходи на фитнес. Това, че човек расте между 15 и 20 години, е нормално. Не може да се говори, че умишлено е напълнявал. Той от 5 годишен тренираше тенис, а после ходеше активно на фитнес. Това е нормално.

Това, че се спекулира, че ще бяга в чужбина е невярно. Освен, ако прокуратурата не му е взела билет, а ние не знаем. Той трябва да излезе на свобода“, каза майка му. Виктор Николаев много се изуми от твърдението, че Йоан не е имал мобилен телефон.

„Имал е, но беше разсеян и често го забравяше“, обясни се майка му. „Има любовен триъгълник, заплахи между Георги и друго момче. Тези неща защо не се разследват. За мен СДВР е действало едностранно. Не мога да ви споменавам имена. Прокурорът Янчев не е давал указания на коя страна да върви разследването“, каза адвокатката, която добавя, че има много неясноти.

„Йоан не си спомня за конкретния ден. Той е много разочарован от правосъдието. Ние 8 месеца мълчахме, защото мислехме, че нещата ще се изяснят, но това не е така. Той е много огорчен, казва, че е невинен и аз му вярвам“, каза майка му.

„В името на паметта на Георги Игнатов със Сребрина си говорихме, че е редно да открием кой е извършителят. Това обаче не е Йоан Матев. Извършителят е на свобода и се прикрива много добре“, каза адвокатката.