Караянчева разкри какво се е случило в стаичката минути преди оставката: Бях с Борисов, Цветанов и…

Цвета Караянчева

Честито може да е само за новата позиция. Поемането на поста обаче бе предшествано от много скандали. Това заяви в ефира на „Събуди се“ новият председател на парламента Цвета Караянчева. Тя бе гласувана за поста, след като Димитър Главчев подаде оставка и се оттегли от поста заради скандал с Корнелия Нинова.

„Бях с Борисов, Цветанов и Главчев и говорихме как трябва да постъпим. После дойдоха и представители на другите политически сили. Тогава усетих, че господин Главчев ще постъпи държавнически и ще напусне поста. Той е добър председател и има необходимите качества. Ситуацията, в която се намирахме, беше доста сложна и той постъпи държавнически“, каза тя.

„Не е добре опозицията да отсъства от залата. Посещението във вторник се прави 6 седмици преди началото на всяко председателство. То е много важно. Беше обсъждано онази сутрин, че не може да влязат в празна зала“, каза Караянчева. „От началото на това Народно събрание има много напрежение, прекалено много лични нападки и хамалски език. За това все пак се обвиняваме и ние като ръководство, както и всички народни представители.

Личните нападания водят точно до това, което се случи. Може би от натрупаното напрежение Главчев не успя да овладее ситуацията“, заяви председателката на парламента. „Демокрацията не е заплашена, както се опитва да внуши опозицията и оставката на господин Главчев го доказа. Мога да се справям със ситуации, не искам да има брутални изказвания и да се налага да взимам сериозни мерки и да карам някой да напуска залата. Поведението ни в парламента е пример за поведение в обществото.

Там сме изпратени от българските избиратели и трябва да покажем достойно поведение. Трябва да предложим политики, които да работят в полза на гражданите“, каза Караянчева.