Елена Йончева набеди Главчев за цензор

елена йончева

Депутатката от БСП Елена Йончева определи като добра новина оставката на Димитър Главчев от поста му на председател на Народното събрание. „Това е една добра новина за България, защото Главчев последният път буквално отне правото на лидера на най-голямата опозиционна партия да говори от трибуната на Народното събрание, без да има причина за това. В нарушение не само на правилника за работа на Народното събрание, но и в нарушение на всички демократични принципи. Но това не е изключение. Неговото поведение беше последователно, методично нарушаване на правата на опозицията и правото на нейната изява в парламента“, посочи пред Дарик народният представител.

Йончева изрази надежда новоизбраният председател на парламента Цвета Караянчева да бъде по-диалогична. „Смятам, че Караянчева вероятно ще се поучи от грешките и начина, по който водеше Димитър Главчев“, допълни тя.

На въпрос дали и Иво Христов от БСП трябва да подаде оставка заради репликата за „80 процента дебилни българи“, Йончева обясни, че Христов се е извинил и е признал, че думите му са неуместни и попита. „Когато Бойко Борисов казва, че българинът трябва да бъде държан на къса каишка, като куче, какво означава това? А това не е ли обида, казана от един министър-председател? И тук – Димитър Главчев и начинът, по който той водеше, особено отнемане на правото на опозицията да говори последния път, това е отнемане на правото на словото. Когато няма свободно слово, няма обществен дебат. Искам да ви напомня, че преди пет дни една от най-големите европейски и световни медии „Ерефи“ каза, че в България има пълна липса на прозрачност в обществения дебат с цел да се улесни правителството в политическата му дейност и да се прикрият проблеми“, посочи Елена Йончева.