Гришо стана четвърти по приходи за сезона. Златното ни момче гони упорито 4 милиона долара

Григор Димитров

Страхотното представяне в груповата фаза на финалите на АТП в Лондон изкачи Григор Димитров на четвърто място в класацията по приходи от наградни фондове през 2017 г. До момента българският тенисист е заработил 764 хиляди долара от турнира в Лондон.

Финалистите в надпреварата на осемте най-добри получават по 191 хиляди долара за участие при три изиграни мача. За всяка победа в групите те добавят по още 191 хиляди към сметката си. Димитров спечели и трите си двубоя в група „Пийт Сампрас“ -срещу Пабло Кареньо Буста.

От началото на сезона българинът е спечелил 3.81 млн. долара от наградни фондове. Той започна финалите в Лондон като №6 в класацията по приходи и №6 в световната ранглиста. Ако днес спечели полуфинала с Джак Сок, а Роджър Федерер победи Давид Гофен, Димитров ще се изкачи на третото място и в двете класации.

Победа в полуфиналите носи допълнително 585 хиляди долара, а спечелването на трофея в Лондон – още 1.2 милиона. Ако шампионът в турнира е спечелил всеки един от петте си мача, ще си тръгне от британската столица с 2.55 млн. долара. Общият награден фонд на финалите на АТП е 8 милиона.
Световният №1 Рафаел Надал е лидер по приходи през сезона с 12.7 млн. долара. Той прибави 105 хиляди от участието си в Лондон, тъй като изигра само един мач, преди да се оттегли от надпреварата заради контузията в коляното, която получи на мастърса в Париж.

Федерер е втори в класацията, но има шанс да излезе начело. До момента спечелените пари от наградни фондове от 36-годишния швейцарец са 11.8 млн. долара. Той също завърши груповата фаза в Лондон с три победи от три мача – 6:4, 7:6 (4) срещу Джак Сок, 7:6 (8), 5:7, 6:1 срещу Александър Зверев и 6:7 (5), 6:4, 6:1 срещу Марин Чилич.

Зверев е трети по приходи за момента с 4.3 млн. долара. Челната десетка се допълва от Тийм (3.71 млн.), Чилич (3.65 млн.), Сок (3.1 млн.), Гофен (2.95 млн.), Кевин Андерсън (2.85 млн.) и Стан Вавринка (2.82 млн.).

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.