Ново двайсе! Бившият здравен министър – чист, „отнася“ го военен прокурор

Николай Петров

Не са налице достатъчно данни, че проф. Николай Петров е извършил  престъпление  като шеф на Военномедицинска академия (ВМА), но проверявалият го  военен прокурор, който пръв е установил това, трябва да бъде наказан. Така  –  в кратък срок,  приключва работата на държавното обвинение по казуса, довел до оставката на бившия здравен министър. Той подаде оставка от поста заради сензационно медийно отразяване на одитен доклад, в който е констатирано, че дъщерята и зетят на Петров са  участвали  в комбина  в две обществени поръчки за доставка на ортопедични продукти на стойност 1.6 млн. лева.

Резултатите от проверката бяха обявени на пресконференция от заместник-председателя на Военноапелативната прокуратура полковник Данчо Данов. До оставката  на Петров като здравен министър се стигна след новината за отказа на долустоящата Военноокръжна прокуратура да образува разследване за одитния доклад на Министерството на отбраната, в който са констатирани нарушения в процедурите по провеждане на обществени поръчки във Военна болница. Оказа се, че министерството не е обжалвало отказа на Военноокръжната прокуратура да разследва изводите на собствените му одитори, но Петров напусна бързо поста с мотива, че това изисква моралното поведение.

Проверката на апелативната прокуратура е също изцяло в негова полза, като са направени негативни констатации за одиторите й и за първия проверяващ  прокурор Адалберт Кръстев. Описаната в постановлението му от началото на юни  фактическа обстановка не била установена по никакъв начин, а се явявала препис на възраженията, които е направил  по одита  Николай Петров. Според полк. Данов одиторите направили по необясними причини заключение за допуснати слабости и нарушения само по двете свързани с роднини на Петров обществени поръчки, след като проверили общо 13 договора.

Дружеството „Ортопедие-Инвекс“ било създадено от през август 2014 г. от две юридически лица с единствената цел да участва в едната  от проблемните поръчки. Три дни след регистрацията му собственичката на „РП ПР КОНСУЛТИНГ“ ЕООД Руслана Петрова – дъщеря на Николай Петров, продава своите дялове в „Ортопедие-Инвекс“ на мъжа, с когото живее на семейни начала – Явор Цонев. Той пък прехвърля „по необясними причини“ седалището на „Ортопедие-Инвекс“. Изводът на апелативните военни прокурори е, че не са установени „никакви данни, от които може да се направи някакво предположение, че към момента, в който дружеството „Ортопедие-Инвекс“ е участвало в процедурата, има някаква връзка между ген. Петров и бъдещия му зет Явор Цонев“.

Това било така, понеже към момента на подписването на договора между ВМА и „Ортопедие-Инвекс“ не е имало данни за съжителство, брак или дете между Петрова и Цонев, които се регистрирали на един адрес две години след подписването на договора. Престъпление нямало, но било налице наказуемо с глоба административно нарушение, тъй като не е изпълнено изискването при сключване на договора дружеството да представи нотариално заверено копие от удостоверение за данъчна регистрация и Булстат.

В крайна сметка го отнася прокурорът Адалберт Кръстев, който не е осъществил необходимия контрол над работата на натоварения с разследването военен следовател. Кръстев се задоволил да препише даденото от Николай Петров пред одиторския екип становище и постановил отказ за разследване, въпреки че следователят е изпълнил цялостно едва три от десетките му указания по проверката. Дисциплинарното досие на прокурора включва три производства в последните години.

През 2011 г. и през 2013 г. Адалберт Кръстев бил наказан с „Обръщане на внимание“ заради необективно разследване и неспазване на срокове. През 2015 г. пък административният му ръководител поискал от Висшия съдебен съвет дори да бъде уволнен дисциплинарно заради неясно формулирани в докладите му изречения, за непълно разследване, за отказ от изпълнение на възложената му дейност и редица други фрапантни нарушения. Кадровият орган наложил обаче само „порицание“. Сега Военноапелативната прокуратура иска от шефа на военноокръжната да провери изцяло работата на Адалберт Кръстев, след което да бъде преценено има ли основания за дисциплинарно разследване  по казуса с Николай Петров.

Основните изводи от прокурорските проверки по случая обаче съвпадат – извършено е административно нарушение, но не и престъпление. Препис от постановлението в едно с копие на одитен доклад е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция, която има  правомощията  да наложи глоба. Според военните прокурори не е налице и конфликт на интереси, понеже ексшефът на ВМА не се е намирал във фактическо съжителство с бъдещия си зет към момента на провеждане на процедурата и на сключването на договора. Иначе кръгът на подставените лица е далеч по-широк, а законът е врата в полето.

Вестник „Банкеръ“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.