Валентин Златев: Всеки трети литър гориво е контрабанден внос, държавата губи над милиард от неплащането на данъци

Valentin Zlatev

Всеки трети литър гориво, което наливаме в резервоара на автомобила, е от контрабанден внос и за него не са платени данъци. 30 на сто от горивата е в сивият сектор според Министерството на финансите, но според мен делът е малко по-голям. Това заяви Валентин Златев, шеф на Българската петролна и газова асоциация, след откриването на европейски форум за развитието и бъдещето на сектора в Европа. Държавата губи между 1,1-1,2 млрд. лв. от укриване на данъци върху доставките и продажбите на течни горива, показва анализ на Министерството на финансите за 2015 година, поясни Златев. България има нужда от тези пари, за да се развива. Българските потребители имат нужда проблемът да се реши, защото често незаконните горива са некачествени, повреждат колите и замърсяват въздуха, поясниха експерти.

На въпрос за контрола на на държавата върху търговията на горива Валентин Златев отговори, че докато „Лукойл Нефтохим“ е проверяван непрекъснато, 7 пъти в последните години, има депутат, търговец на горива, който не е проверен нито веднъж.

Новият закон за търговия с горива е напълно готов и е съгласуван между всички заинтересовани министерства и ведомства, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Проектът ще пресече сивия сектор, защото създава единни непротиворечащи си правила. Всички търговци на горива ще бъдат на регистрационен режим. Генералният директор на Европейската организация Джон Купър съобщи, че подобни проблеми с кражба на горива от тръбопроводите и с фалшиви документи в бензиностанции се срещат и в други европейски страни, дори във Великобритания. Асоциацията е предала на българския бизнес доклади за добрите практики в Чехия, Унгария и Полша, които са свели до минимум сивия сектор в пазара на горива.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории