Ако пазарувате онлайн задължително прочетете: Десетки потребители изгърмяха от нова измамна схема…

сайт компютър хакер

Десетки онлайн потребители бяха измамени и останаха с празни ръце, след като не получиха поръчаните от тях стоки в интернет, въпреки че са платили за тях. Оказва се, че измамниците са китайски, а не европейски, както изглеждат, съобщи Нова телевизия.

За първите 10 месеца на годината са проверени над 2000 електронни магазина. При всяка десета проверка са открити нарушения. А над 20 нелоялни търговски практики са забранени.

Най-често търговците не зачитат правото ни да върнем стока до 14 дни. Има и случаи, при които стоки в промоция липсват и така сме принудени да дадем парите си за друга стока, чиято продажба не сме планирали.  При намаления някои от стоките не могат да бъдат доставени на обявените по-ниски цени.

Каква е схемата?

Някои от потърпевшите чакат с месеци да получат поръчаната от тях стока. Някой от тях изобщо не се сдобиват с нея, други например получават някакъв евтин парцал, който няма нищо общо с поръчаната рокля.  Обикновено тези сайтове фантоми предлагат реплики на спортни обувки, скутери, прахосмукачки, колела.

Сайтът е възможно да бъде регистриран в Германия, но по сървърите става ясно, че е в Китай. За това трябва внимателно да се провери къде е регистрацията на сайта преди да се прибегне до пазаруване. Хубаво е да потърсим в контактната форма освен имейл и телефон. Както и да се провери кога е регистриран сайтът.

Подобни сайтове-фантоми просъществуват по около 180 дни, след което изчезват. За тях европейските правила не важат. Затова трябва да се потърси и дали сайтът за пазаруване има връзка с ЕК, което е задължително, ако той е от страните членки на ЕС.