Валери Симеонов с пореден жесток удар по Йончева за филма „Граница“: Това е манипулация! Ако имате факти го докажете…

Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на депутатката от БСП Елена Йончева, след като тя помести преди часове на страницата си във Фейсбук пет отговора на негови въпроси по фактологията от филма „Граница“.

Ето какво написа Симеонов:

Уважаема г-жо Йончева,

Благодаря за отговора.

На първия въпрос: Признавате, че дете с клещи не може да разреже оградата – това е по-скоро Ваша неуместна алегория.
На втория въпрос: Благодаря, че признавате, че отговорът е „Да“ – всяка ограда може да бъде преодоляна със стълба.
Благодаря и за признанието, че изнесената информация за гръцката ограда за цена от 250 евро (500 лева) е без обслужващ път. При това в равнинен терен!

За сравнение, цената на метър българска ограда е от 750 до 800 лева, включително обслужващия път, включително подвеждащи пътища в силно насечен планински терен, където първо е необходимо да се изсича, сортира и изнася девствена гора.

Не получих отговор откъде разполагате с достоверна информация за цената на гръцката ограда.

Трети въпрос: Макар че го признавате, не е коректно внушението, че преминаването от двуредова към едноредова ограда, продиктувано от желанието да бъде преградена границата, макар с един ред, поради засиления бежански поток през 2015 г., е извършено с корупционно намерение и без съгласуване с възложителя!

Четвърти въпрос: Признавате, че реалната дължина на защитното съоръжение е 235.661 км., а не както твърдите във филма – 200 км. Преди да изнесете тази информация, добре е да съберете надеждни факти, а не да цитирате народни представители, които не са детайлно запознати нито с дължината, нито с разходите по изграждането. Бъдете точна, тъй като от тази дължина се определя и цената на линеен метър.

Дори в отговора си изнасяте невярна информация, че цената е около 1000 лв. на л. м. Истината е, че тя варира между 750 и 800 лв. на л.м.
Пети въпрос: От отговора Ви не става ясно, познавате ли човека, управлявал джипа, в който сте се возила – нито дума дали това е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по събрана оперативна информация за трафик през граница след проверка на полиграф. За мен, отговорът Ви е потвърждение на горното. Ще Ви бъда благодарен и ще Ви съдействам за разобличаване на покровители на бежански канали от високите етажи на властта. При гарантиране анонимността на източника, лично аз ще подпиша сигнала за проверка на корупционни схеми!

В заключение, във филма можеше да кажете две думи за резултатите от проверката на АДФИ по сигнал за съоръжението, които не констатираха нередности по качеството и стойността!

И спрете да внушавате, че някой търгува с нашата национална сигурност. Ако имате факти, го докажете.
Другото се нарича манипулация!

Източник: Пик