Крият огнен ад в Славяново! Пожар изпепели къщата на родителите на президента Радев, едва ги спасили тях

7 Dni Sofia15.11.2017
Румен Радев Президент (5)

Родният дом на президента Румен Радев в хасковското село Славяново горял като факла през лятото на 2016 г., твърди „Ретро“. Огненото бедствие се разразило, докато родителите на държавния глава си били вкъщи, и едва не отнело животите им.

Причината за адския пожар и до ден-днешен била неизвестна, но бедствието изправило на нокти цялата махала. Огънят първо тръгнал от градината, а впоследствие обхванал и едната част на къщата, обгаряйки напълно мазилката й. Единствено бързата реакция на огнеборците от Хасково, които за броени минути взели разстоянието от областния град до намиращото се на 21 километра от него село Славяново, успяла да спаси остатъка от недвижимото имущество на президентското семейство. Щетите обаче били огромни и се разпростирали на цели 15 метра, стигайки дори до съседната къща.

Майката на Радев – Станка, трудно преживяла изпепеляването на цялата си градина, за която полагала ежедневни грижи. Оранжерията й със зарзават, всичките овошки и дори складираните консерви отишли на вятъра. Най-силно бившата счетоводителка на горското стопанство се ядосвала за изгорелите над 70 буркана с домашна лютеница, която била любима както на сина й Румен, така и на тримата й внуци. По същото време, когато родителите на държавния глава бедствали, той гастролирал из страната заради предизборната си кампания.

Първоначално майка му Станка и баща му Георги решили да скрият от него неприятното си преживяне, но когато огънят окончателно бил потушен, все пак му споделили. Радев почти незабавно отпътувал за родния край, притеснен за състоянието на родителите си. Макар да останали невредими, майка му проляла много сълзи за изпепелената градина. В почистването и ремонта се включил и самият президент, който нацепил изгорелите дървета. За да не стават зян, през следващата зима майка му ги използвала за огрев, палейки с тях чугунената печка, която с мъжа й ползвали и за отопление, и за готвене.

Семейството на Радев живее в дома си в село Славяново, докато бъдещият летец не става в трети клас. Тогава се преместват в Хасково, за да му подсигурят по-добро образование и среда. Когато синът им поема по своя път, а те се пенсионират, решават да се върнат отново в бащината къща, за да се радват на старините си. Въпреки че е просторна и с голям двор, постройката имала нужда от основен ремонт, с който обаче пенсионерите не можели да се справят сами.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.