Посланикът ни в Сърбия с ексклузивен коментар за инцидента с българските лекари! Замесен ли е премиерът в тази ситуация?

Радко Влайков посланик в сърбия

Ние сме предприели да разберем още от събота каква е официалната сръбска позиция за инцидента с българските лекари. Тъй като тук съвсем логично възниква хипотезата дали това не са действия на местната власт, съгласувани на по-високо ниво… За мен най-важното в конкретния случай е да се разбере: какъв е първоизточникът на тази ситуация и второ: всички министри, включително премиера, са ангажирани с тази ситуация. Трябва да се получат доказателствата, че става въпрос за действия на местната власт, които са повече от неправомерни. Това заяви по телефона пред Нова телевизия Радко Влайков, посланик на България в Сърбия.

Посланикът изтъкна, че двустранните отношения между България и Сърбия се развиват във възходящо ниво и очевидно причините за инцидента с българските лекари са на местно ниво. “Ние не можем да действаме по презумпция и очакваме сръбската централна власт да се разграничи от подобни действия”, подчерта посланик Влайков.

Припомняме, че български лекари, пристигнали в Босилеград с хуманитарна мисия, бяха задържани на 10 ноември в Западните покрайнини. Трима лекари от Първа градска болница в София организират с писменото съгласие на Здравния дом в Босилеград, в Западните покрайнини, на територията на Република Сърбия, хуманитарна акция за оказване на медицинска помощ за местното българско население.

С пристигането на лекарите в Българския културно-информационен център в Босилеград се явява медицински инспектор от Ниш, придружаван от около 20 полицаи, които задържат българските лекари и ги отвеждат в местното полицейско управление. В местната полиция лекарите са задържани без да бъдат разпитвани или да се изисква каквото и да било попълване на документи, с което всъщност не се дава възможност да се разбере за какво са задържани. Лекарите са освободени около 17 ч. българско време.

Този инцидент става само два дни след отбелязването на Деня на Западните покрайнини, който е свързан с окупацията и предаването на българското население на Кралството на сърби, хървати и словенци през далечната 1920 г.

Случаят е сериозно нарушение на официалната българо-сръбска политика на сътрудничество и добросъседство, насочена към създаването на благоприятни предпоставки за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз. Инцидентът получи широк отзвук както на политическо ниво, така и сред българската общественост.