Конгрес с предизвестен край или вътрешен вот на Бойко и сие

Бойко Борисов

Управляващата партия ГЕРБ ще има конгрес на 26 ноември в Интер Експо Център в София. Очакват се 1200 делегати. Половината от тях са избрани по право – всички депутати, кметове, евродепутати, а останалите ще се избират от структурите в страната.

В дневния ред на конгреса е предвиден избор на председател на партията и негови заместници, както и на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Очаквано, няма други кандидати да оглавят партията, освен премиера Бойко Борисов, който е начело от създаването на 10 януари 2010 г. Не се очакват и промени сред заместниците му, който са Цветан Цветанов и кметовете на София – Йорданка Фандъкова и на Бургас – Димитър Николов, и дори в комисията. От ГЕРБ все пак не изключиха възможността за промени в ръководния орган на партията, тъй като все още “не се е чула тежката дума на Борисов”.

Конгресът е редовен отчетно-изборен конгрес, който според устава на ГЕРБ, се нарича Национално събрание и се свиква най-малко веднъж на четири години с решение на Изпълнителната комисия. Отчетът по всяка вероятност ще бъде прочетен от Цветанов.

Предвидено е да се приеме декларация, че ГЕРБ няма да се коалира с БСП, както се зарече Борисов реди седмица.

Очаква се конгресът да послужи за начало на подготовката за местни избори, който трябва да са през есента на 2019 г, през май същата година.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *