Право, куме, та – в очи! Лукарски: Гледаме с ирония на Марешки като обединител на дясното

веселин Марешки

Гледаме на предложението на Веселин Марешки да стане обединител на дясното с партията си „Воля“ с ирония, защото не сме убедени, че е десен човек, макар той да твърди обратното, заяви в Русе председателят на СДС Божидар Лукарски. Той коментира още, че в програмата на „Воля“ има доста по-социалистически леви елементи, отколкото в програмата на БСП например, пише Сега, цитирайки БГНЕС.

„Според мен, вместо да се изживява като обединител на дясното, г-н Марешки има много по-належащи проблеми, свързани с наказателното преследване към него. Но това е друга тема. Темата е за това дали г-н Марешки и неговата партия могат да бъдат обединители на стари брандове като СДС, ДСБ и всички други колеги“, заяви Лукарски.

Той припомни, че „Воля“ е нова партия, която на изборите е минала бариерата, но се е представила съвсем леко по-добре от РБ. „Виждаме сигнали за разпад и в неговата не чак толкова огромна парламентарна група и всякаква социология показва, че г-н Марешки има най-малка разпознаваемост от всички тези десни партии, за които претендира да бъде обединител. Отговор на г-н Марешки не искам да давам, защото това ще направят избирателите още на следващите избори и съм сигурен, че тогава той и неговата партия ще бъдат в политическия миманс“, каза още лидерът на СДС.

По отношение на обединението вдясно, СДС е на мнение, че то трябва да стане на ясна идеологическа и ясна принципна основа. Затова е отправена покана до най-близката формация в консервативно-десния, в консервативно-патриотичния сектор – ДСБ, но отговор все още няма. В същото време ДСБ прави опити за обединение с „Да, България“, Зелените, ДЕОС и БЗНС, което все още е в РБ.

„Доколко това обединение е дясно, аз бих поспорил доста. Това за нас е леко притеснително и лично мен ме учудва, познавайки възгледите на поддръжниците на ДСБ, които винаги са се легитимирали политически като хора, които поддържат християндемократически десни консервативни ценности. Едно такова обединение, което е доста размито и отива доста в сектора либерално, ляво, нито ляво, нито дясно, малко прилича на всички срещу нещо, малко прилича на ОФ от 1944 година“, каза Лукарски.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *