Бивш шеф на летище София хвърли бомба! Разкри какво се случва с пожарната за 2 млн. с пренабити номера…

пожарна

Бившият директор на дирекция „Летищно осигуряване на полетите“ на Летище София Тодор Пенев разкри скандални подробности около сагата със скъпата пожарна – струваща около 2 млн. лева, която май ще се окаже с пренабити номера. Оказва се, че тя е изчезнала и вече повече от месец я няма на аеропорта, предаде ПИК. 

– Г-н Пенев, какво става със скъпата пожарна наистина ли имате информация, че е изчезнала?

– Фактите са такива, че в момента я няма на Летище София. Според моя информация са я откарали за ремонт. Трябвало да се смени някакъв филтър. И така сменят този филтър от 2 октомври.

– Това прави повече от месец…

– Да, така е. Пак до мен достигна информация, че е закарана в Пловдив. Дали е така, или не… И ако е така, как е станал транспортът. Пожарната няма регистрационни номера и не може да се движи по улиците. Няма право. Може да са я изкарали с платформа. Но и това е много съмнително, защото става въпрос за голяма логистика. А реално на летището никой не е видял това. Конвоирал съм президенти, но такава процедура не познавам. Странно е всичко. Как е изведена. Това е интересен въпрос?

– Няма я от 2 октомври за един филтър…

– Да, изкарали са я около 5 часа сутринта. Просто такава информация имам. Защо?

– Ако е имало платформа, сигурно за да избегнат натовареното движение?

– Може. Но да сменят филтър месец. На самолет се сменя филтър за 2 часа барабар с писането на документацията. Сега изтича гаранцията й. И това са обяснили, че преди да изчете трябва да сменят филтър ли, филтрите ли…

– Изниква е друг интересен въпрос. Пожарната е обект на прокурорска проверка. Както е известно, тече разследване дали е с пренабити номера на рамата?

– Аз мисля, че това вече е доказано от криминалистите. Викаха ме да давам показания по случая. Проведени са редица разговори със служители. Когато дойдоха веднъж криминалисти, за да анализират рамата, те ясно констатираха, че има намеса с флекс върху буква. Какво точно са отразили в доклада си не мога да кажа. Но, да, все още тече прокурорска проверка. Буквата „Е“ е компрометирана. Просто е изпилена. Криминалистите искаха от Летището да я дадат в КАТ и да я арестуват, защото има манипулация на рамата. Точно тогава се смени ръководството на Летище София. Смениха Пламен Станчев и нещата не се случиха.

– И как така пожарната напуска територията на Летище София?

– Нямам представа. Въпросът е къде е сега пожарната. Търси се. Ако някой я види, да се обади в полицията. Цялата сага около нея е направо много интересна. Докато аз бях служител на летището, тя престоя в сервизен режим 127 дни. Сега още над 30. Излиза, че тя близо половин година е на ремонт. какво е това? За автомобил в гаранция е… нямам думи.