Зимата настъпва! Ще ни затрупа ли сняг по Коледа и Нова година? Ето каква е прогнозата…

сняг проход зима пътища

Млади и стари отсега се питат ще вали ли сняг по Коледа и Нова година и какво време ни очаква по празниците. През декември започва и астрономическата зима, затова и декември има характеристиката на типичен зимен месец. Облачните и мъгливите дни преобладават. Слънцето грее около 55-65 часа.

През декември дните са най-къси. 1 декември 2017 година има продължителност от 9 часа и 17 минути. Най-малкия ден в годината  е 21 декември, неговата продължителност е от 9 часа и 2 минути. От тази дата, продължителността на деня започва да се увеличава. Същия ден започва и астрономическата зима.

През декември температурата се очаква да бъде около нормалната, а месечните стойности на валежите, по-ниски от нормалното за този период на годината. Много облачно време, придружено с гъсти мъгли, такова време ще преобладава през декември. 14-22 дни ще бъдат мрачни, слънцето ще грее около 5-7 дни, а валежите ще са 5-9 дни.

Времето през първото десетдневие на декември ще се задържи студено, максимални температури между 5-8 градуса. Ще вали дъжд, а Северна България и по високите полета на Западна България дъждът ще преминава в сняг. Силни дъждове ще има около 5 декември. На следващия ден ще има снеговалежи, но снежна покривка не се очаква. Около 8-9 декември валежите ще спрат.

През втора деседневка на месец декември времето ще е сухо, но студено. Минималните температури ще се движат между минус 7 и минус 4 градуса. Дневните стойности ще достигат до 5-7 градуса. Гъсти мъгли по поречието на р.Струма и котловинните полета на Западна България.

Времето в началото на трето десетдневие на декември ще остане сухо и мъгливо, около 22 декември се очакват краткотрайни валежи от сняг в Северна България. По Черноморието и в Западна България ще преобладава сухо време.

Около 25 декември от северозапад ще нахлуе по-студен въздух и ще завали сняг, който ще направи трайна снежна покривка. Температурите по Коледа ще паднат до минус 10 градуса, а в котловините до -12 градуса.

Времето около Нова година също ще бъде студено с превалявания от сняг. Ще има снежна покривка в по-голямата част от страната.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *