Със самолет ли? Поканиха президента Радев да посети нашата база на Антарктида

Румен Радев Президент (7)

Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев покани президента Румен Радев да посети българската антарктическа база и да се запознае на място с работата на учените ни, тъй като от дванадесет години български президент не е посещавал полярниците ни. Днес държавният глава му връчи националното знаме и припомни, че базата ни е основана през 1988 г.

„Българските учени, подкрепени от държавата, осъзнаха още преди десетилетия огромната важност на Антарктида“, заяви президентът Румен Радев в приветствието си към членовете на 26-ата българска антарктическа експедиция, дни преди изследователите да заминат за българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Държавният глава поздрави Българския антарктически институт за организацията и подготовката на тези изследвания и на експедициите, за поддръжката и обновяването на базата с нови уреди – фотоволтаични панели и генератор, както и за тяхната успешна международна дейност с партньорите ни от държави като Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина. „Това е бъдещето, никоя държава вече сама не може да организира изследвания от такъв мащаб и това е пътят науката ни да се утвърждава, да се развива и да се интегрира в световните изследвания“, посочи президентът Радев.
„Огромна чест за нас е да получим българския трикольор от президента“, заяви в отговор проф. Христо Пимпирев, който припомни, че тази традиция датира още от 1993 г., от времето на първия демократично избран президент д-р Желю Желев. „Огромно задължение е да работим като българи в тази малка част от България на 13 000 км от тук, в селището ни, където всеки чужденец, който дойде, се чувства като в България“, каза още проф. Пимпирев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.