Средна кола вече ще се купува с банков превод! Плащане кеш – само до 5000 лева!

владислав горанов

Намалява се прагът за ограничаване на плащанията в брой от 10 000 лв. на 5 000 лв. Това реши парламентът с промените в Закона за данък върху добавената стойност на първо четене.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, с които да се намали прагът за ограничаване на плащанията в брой от 10 000 лв. на 5 000 лв.

Според вносителите предложеният праг е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.

Това е втори опит за по-ниска летва на разплащанията в брой. При предишния – от пролетта, беше решено след 1 август всички плащания над 5000 лв. ще стават само по банков път. А от началото на 2018 г. прагът трябваше да падне на 3000 лева, а година по-късно да стане още по-нисък – до 1000 лева.
Основният мотив за въвеждането на законопроекта в действие е да се ограничи сивата икономика. Автор на предложенията за тези промени е финансовият министър Владислав Горанов. При това той смята ограниченията да важат и за плащания в чуждестранна валута. Когато плащането е по договор, то задължително ще трябва да е по банков път, гласи правителственият законопроект. В това число влизат и трудовите договори. Чрез промяна в Кодекса на труда ще бъдат задължени работодателите да плащат трудовите възнаграждения на служителите си само по безкасов път в банка, избрана от служителите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории