Арменецът Хекимян срази турчина Местан: Какво искате вие, кой ви наруши правата, че да искате да признаят турско малцинство?

лютви местан

Безпрецедентен скандал се разигра тази сутрин в ефира на Би Ти Ви. Един срещу друг застанаха арменец срещу турчин заради проблема трябва ли да има признати етнически малцинства у нас. Водещият Антон Хекимян се наложи да разяснява българската конституция на лидера на ДОСТ Лютви Местан и да го убеждава, че малцинствените му щения са архаизъм.

„Кога за последен път ходихте в джамия“, попита Хекимян. Местан след дълго мислене отговори – на петъчна молитва. „Аз имам българско гражданство, но съм мюсюлманин с турско етническо самосъзнание“, отсече лидерът на ДОСТ. „Добре, аз съм българин с арменско етническо самосъзнание“, иронизира го Хекимян.„Коя държава е по-демократична – Франция или Албания“, запита Хекимян. „Искам да ме чуете“, отвърна Местан. „И аз искам да ме чуете. Кажете коя страна е по-демократична. Франция не признава етническите малцинства“, настоя водещият. „Лош пример е Франция. Тя не е ратифицирала рамковата конвенция за малцинствата“, не можа да сдържи нервите си Местан.

България е правова държава, която гарантира индивидуални права, а не колективни, настоя Хекимян. „С какво беше нарушено вашето право по тази конституция, че да искате признаване на малцинство?. Какво искате вие?“, продължи да пита водещият. „Защо непрекъснато ми се налагат глоби за говорене на майчин език. Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Украйна, в Албания и Унгария. Защо там, а тук – не“, продължи да се дърпа Местан.Лютви Местан призна, че наскоро е ходил с цялото ръководство на ДОСТ в турското посолство при посланика да пие „хубаво турско кафе“. За какво са си говорили обаче не поясни.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории