Юнкер с важна оценка пред Борисов за европредседателството и Шенген! За него е много важно…

Бойко Борисов (6)

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще даде своята оценка за подготовката ни за европредседателството пред премиера Бойко Борисов. Това заяви Мина Андреева зам.-говорител на ЕК на среща с журналисти в Брюксел, предаде репортер на ПИК от мястото на събитието.

„За първи път българските политици ще се запознаят с колегите си, с които ще работят по време на българското председателство“, посочи тя. „За първи път министър Лиляна Павлова ще обясни как върви координацията на работата и какви ще са общите приоритети по време на председателството“, обясни Мина Андреева.

„Жан-Клод Юнкер със сигурност ще повтори, че за него е много важно България да е в Шенген“, коментира зам.-говорителят на ЕК. „На срещата всеки комисар ще се запознае със секторния си министър и ще обсъдят кои ще бъдат важните досиета“, каза още тя.

Андреева допълни още, че България не само ще има уникален шанс да постави на масата важни въпроси по време на европредседателството, но заяви, че май месец ще имаме възможност да зададем началния тон за европейския бюджет. Макар, че няма да го завършим ще имаме уникалната възможност да го стартираме и да поставим важни въпроси. Андреева допълни още, че вече има групи, които работят в тясна връзка с колегите си от Естония за предстоящото председателство.

Жан-Клод Юнкер пък ще посети официално България в началото на януари, за да открие европредседателството.