Какво ядем? Месото ни е в челната десетка по съдържание на антибиотици в Европа

Месо

За Европа продажбите на антибиотици за ветеринарни цели като цяло намаляват, но за България има тенденция на ръст. В периода 2010 – 2015 г. потреблението на антимикробни препарати в отглеждането на животни за производство на месо се е увеличило от 92 мг на килограм живо тегло през 2011 г. до 121 мг през 2015 г., обаче със спад през 2014 г. до 82 мг/кг.

Последното изчисление от 2015 г. поставя България на осмо място по прилагане на антибиотици сред 30 европейски държави. Данните са публикувани в годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата за продажбите на антимикробни препарати за ветеринарни цели за период от пет години.

На първите позиции са Кипър и Испания с по четири пъти повече вложени антибиотици в производството на месо, отколкото в България – съответно 434 и 402 мг/кг, както и Италия с три пъти повече количества на килограм живо месо (322 мг). На другия край на класацията са скандинавските държави, където почти не се използват тези вещества. В Норвегия са измерени 2 мг/кг, в Исландия – 5 мг/кг, в Швеция – 11 мг на килограм живо тегло.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *