Седем болници в София ще преглеждат безплатно за рак на простатата до края на ноември

болница

Безплатни прегледи за мъжете над 40 години ще се проведат до края на ноември в седем големи държавни и общински болници в столицата. Кампанията е по повод месеца за борба с рака на простатата и в нея са се включили Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО), Военномедицинска академия, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“, Първа специализирана акушеро-гинекологична болница „Света София“, както и Четвърта градска и Пета градска болница. На съвместна пресконференция днес специалистите по урология и онкоурология от седемте болници представиха кампанията и също статистика за засегнатите мъже и рисковите фактори.

Простатният карцином е вторият най-разпространен вид рак в България след този на белия дроб и на трето място като причина за смъртност от онкологичните заболявания след белодробния и рака на дебелото черво. Мъжете с рак на простатата са 16.2% от всички хора с онкологични болести у нас, докато белодробнияте случаи са 19.3%.

Простатният карцином е втория по честота вид рак при мъжете като цяло. За 2012 г. в света има 1.1 млн. нови случая, което е 15% от всички видове новодиагностицирани онкологични заболявания. Под 30 години честотата му е под 5%, но над 79 години вече засяга почти две трети от всички мъже. В Западна Европа болните са средно 95 на 100 000 население, а за 2013 г. в България честотата е от порядъка на 80 към 100 000, най-често във възрастта между 74-79 години. Петгодишната преживяемост на болните за страната ни обаче е много ниска – 53.7% към средно 84% за Европа.

Рисковите фактори на първо място са прекомерната употреба на алкохол, както и на храни, съдържащи белтъци, например млечни продукти, също и на пържени храни. Съществува риск при високата концентрация на витамин Д, но за неща, за които преди се считаше, че влияят като повишават или понижават риска, вече има научни опровержения и вече е известно, че нямат съществено значение – например селен и витамин Е, ликопени каротен, както и употребата на червено месо.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.