Когато Пеевски заплаши Виктор Николаев с: Внимавай къде ходиш, да не те удари кола, това не е шега!

7 Dni Sofia04.11.201747360
Виктор Николаев
“Виктор (Николаев – бел. ред.) е човек със слонско спокойствие, отдавна са се убедили зрителите на сутрешния му блок. Известният журналист запазва хладнокръвие дори и пред най-разпалените свои събеседници в студиото, но не е редно да бъде такъв непукист и по отношение на живота си. На улицата той трябва да е значително по-осторожен, ако не иска да попадне в черната статистика на КАТ и МВР за пострадалите в ПТП”, предупреждава вестник “Уикенд”, контролиран от Делян Пеевски.

Този откъс от дописката “Виктор пресича като самоубиец” в последния брой на жълтия седмичник , преминава границите на злобните заяждания и нездравословно вторачване в личния живот на журналиста от “Нова тв” и дори започва да звучи като заплаха.

От текста се разбират две неща:

1. Журналистът е следен къде ходи и какво прави. И тази дописка е само поредното доказателство за този факт. През последните месеци има още няколко примера, в които медии от същата група публикуват снимки на Виктор Николаев със семейството му, колеги и приятели.

2. В този контекст съветът да внимава като пресича звучи най-малко двусмислено.

Тези две послания очевидно са важни, защото се преповтарят дословно в някои от най-четените онлайн медии на групата. За да придобие достатъчно силен отзвук, текстът е преписан от регионалните сайтове “Струма” и “Марица”, както и от сайта “Блиц” – от групата медии, контролирани от Пеевски.

Макар и без изразена директна заплаха към Виктор Николаев, целта най-вероятно е психологически натиск над водещия. Преди да бъде свалена от ефира на “Нова” екранната му партньорка Анна Цолова също беше под прицела на булевардните медии. Проверка на “Капитал” показа, че най-тиражният седмичник “Уикенд” два пъти седмично изпраща папараци пред “Нова” и bTV, за да следят популярните телевизионни лица, а на страниците му редовно се съчиняват пикантни история за тях и смействата им. Сега “любимец” на вестника от “Нова” категорично е Виктор Николаев.

Ако за голяма част от хората клеветническите дописки не значат нищо, както и трябва да е, за потърпевшите и близките им те са форма на издевателство. Когато това се прави от медии, заявяващи се като приближени до властта, ситуацията придобива още по-мрачен характер.

КАПИТАЛ