Прозрение! Чуждите коли да се движат у нас до 1 година!

Валентин Радев

МВР обмисля ограничение за движението на чужди коли на територията на страната – до една година по германски образец. Това се разбира от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Валентин Радев на въпрос на депутата от “Обединени патриоти” Николай Александров.

В отговора си Радев посочва, че е необходим анализ и изследване на европейската практика за въвеждане на ограничение за пребиваване на коли с чужда регистрация в България заради спазване на европейския принцип за свободно движение на хора, стоки и услуги. Нужно е и изследване дали да се въведе временна забрана за движение или задължение за пререгистриране на колите.

Министърът уточнява, че при определяне на срок, след което ще се поражда това задължение, ще трябва да се вземат предвид и “обичайно пребиваване в България” – мястото, където даден човек обикновено живее повече от 185 дни през последните 12 последователни месеца, поради лични или трудови връзки с мястото.

Той дава за пример Германия, където е въведена т.нар. “валидност” на регистрация на влезлите в страната чуждо регистрирани превозни средства. В германското законодателство е упоменато, че регистрираните коли в държави членки на ЕС или страни от споразумението за Европейското икономическо пространство могат да се движат временно по пътищата на Германия и не е установено обичайно пребиваване в страната. Временно според германския закон е срок до една година. Той започва да тече от дена на преминаване на границата. След този период колата трябва или да се регистрира в Германия или да не се движи по пътищата на страната.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *