Българският работник хич го няма в модерното развитие

Протест на оръжейните заводи (1)

Основният проблем пред бъдещия ръст на аутсорсинг индустрията остава липсата на кадри, коментира Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud и председател на Българската аутсорсинг асоциация, два последователни мандата до март 2017. Освен, че се задълбочава, вече се наблюдават и нови нюанси. Тенденции като използването на публичния облак, интернет на нещата, роботизацията, автоматизацията на процесите навлизат все повече, променяйки изискванията към човешкия капитал в сектора.
Не всички фирми на българския пазар са готови за внедряването на новите технологии от гледна точка на зрялост на бизнеса и квалификация на кадрите в него. Заетите особено в ИТ сферата трябва да преминат по-високо ниво на обучение, което да отговаря на все по-бързо навлизащите нови технологии. Не трябва вече да се говори само за проблем в сферата на образованието, а за необходимостта работещите в бизнеса да повишат квалификацията си.
“Едно от водещите конкурентни предимства на България в световен мащаб и в частност в Централна и Източна Европа е многообразието в използването и владеенето на над 20 чужди езика “, допълни Стефан Бумов.
През последните години аутсорсинг индустрията в България се характеризира с постоянен ръст, като за 2016 г. секторът формира 3.6% от БВП. Очакванията за 2017 г. са за стабилен растеж от 10%-15%.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *